GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenkovićev potez uoči izborne godine: Veći iznosi za čak 47 potpora u naknada

Plenkovićev potez uoči izborne godine: Veći iznosi za čak 47 potpora u naknada
VEĆE PLAĆE SVIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 19:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kada je najavio porezne izmjene, ministar financija Marko Primorac učestalo je ponavljao da je cilj "povećanje plaća svima", a doprinos tome svakako bi trebalo dati i povećanje neoporezivih primitaka.

U javnoj raspravi sutra bi se trebao naći veći broj pravilnika Zakona o porezu na dohodak, a među njima je i onaj kojim se definiraju iznosi 47 neoporezivih naknada, potpora, nagrada i drugih primitaka.

Nakon javne rasprave, kaže Primorac, taj će pravilnik biti u primjeni od 1. prosinca, a svi oni kojima se isplaćuju neoprezivi primici - zaposleni, studenti i učenici - mogu računati na osjetno povećanje iznosa, u mnogim slučajevima znatno iznad 20 posto, piše Jutarnji list.

Tako je, primjerice, u slučaju studentskih stipendija do sada bio neoporeziv iznos od 539,90 eura mjesečno, a sada se penje na 840 eura. Na naknade sportašima ubuduće se neće plaćati porez do iznosa od 560 eura, a dosad je to bilo 232,27 eura.

Novčane nagrade za radne rezultate (dodatna plaća), pak, porast će s 995,42 na 1120 eura, a paušalna naknada za trošak prehrane sa 796 na 1200 eura. Kada je riječ o prigodnim nagradama radnicima, za navršenih deset godina staža, primjerice, neoporezivi se iznos povećava sa 199,09 eura na 280 eura, a za navršenih 30 godina staža s 464,53 na 504 eura.

Dnevnice za službeno putovanje u zemlji, penju se s 26,55 eura na 30 eura. Potpore zbog invalidnosti radnika istodobno rastu s 331,81 na 560 eura.

U okolnostima visoke inflacije i manjka radne snage poslodavci su posljednjih godina sve češće posezali za isplatama raznih vrsta neoporezivih primitaka, mimo samih plaća. To se ponajprije odnosilo na nagrade za rezultate rada, prigodne nagrade (božićnice, godišnji odmori) te paušalne naknade troškova prehrane i smještaja radnika.

Tako je lani bilo oko 12 milijardi kuna neoporezivih isplata, što je pridonijelo i malo većem rastu ukupnih primanja zaposlenih nego što to pokazuju podaci o prosječnim plaćama. Zato poslodavci uvijek govore o rastu ukupnih primanja, koje je znatno povoljnije u odnosu na stopu inflacije.

Budući da se proračun dobro puni, a slijedi "superizborna godina" gotovo nitko nije iznenađen Vladinom darežljivošću. Za razliku od prijašnjih pregovora, Vlada i sindikati ovaj su se put lako dogovorili.

Već u studenom osnovica plaće zaposlenima u javnom i državnom sektoru bit će uvećana za pet posto, povećat će se i božićnica, s 232 na 300 eura, a osigurana je i uskrsnica od 100 eura. Donošenje uredbi prema novom Zakonu o plaćama imat će učinak "kao da je osnovica plaće porasla od 12 do 14 posto".

Ako Zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024., ponovno se otvaraju pregovori o povećanju osnovice. Kada se sve to zbroji, računa se da bi plaće javnim i državnim službenicima mogle porasti oko 20 posto. K tome, Vlada je donijela Uredbu o visini minimalne plaće za 2024. godinu kojom i ona raste 20 posto, sa 700 na 840 eura bruto.

U siječnju se mogu očekivati i veće plaće zbog poreznog rasterećenja, zbog ukidanja prireza računa se da će mnogi zaposleni dobiti povišicu od 20 do 30 eura. Velik broj gradova nema namjeru kompenzirati gubitak prihoda novim porezima, pa i oni najavljuju rast plaća. Tako je splitski gradonačelnik Ivica Puljak obećao povećanje prosječnih plaća za 30-ak eura. Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, izjavio je da će svakom građaninu s bruto plaćom od 1500 eura godišnje u prosjeku na računu ostati 265 eura više.

Tagovi: pčaće, naknade, Marko Primorac, izbori, dnevnice, naknade, topli obrok
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE