GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković predstavlja mjere: Zamrzava se cijena 30 proizvoda

Plenković predstavlja mjere: Zamrzava se cijena 30 proizvoda
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2023 / 13:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako cilj zadržati nisku cijenu energije i zaštititi od inflacije, pomoći potporama i poticajima i smanjiti energetsku potrošnju. Vrijednost novih mjera iznosi - 464 milijuna eura, a postojećih 551 milijun eura.

Drugi cilj je štititi od inflacije. Ta mjera iznosi 116 milijuna eura.
Niska cijena električne energije

Prvi cilj je zadržati nisku cijenu električne energije. Ta mjera teška 288 milijuna eura.

Prosjek EU-a je 141 euro po MWh, a najskuplji je Dublin.

- Zagreb je najjeftiniji, osim Budimpešte. Mi smo na 66 eura po MWh. To nije zato što to nije tržišna cijena nego zato što Vlada to subvencionira. Da nije bilo naših aktivnosti i mjera, svi bi itekako osjetili krizu, rekao je premijer.

Cijena za kućanstva ostaje ista, ali se povisuje polugodišnji prag s 2.500 na 3.00 kWh.

0,059 eura kWh za dio do 3000 kWh

0,088 eura kWh za dio iznad 3000 kW


Za velike gospodarske subjekte nema mjera, ali premijer je rekao da ako dođe do ozbiljnijih poremećaja, Vlada će intervenirati.

Tagovi: Andrej Plenković, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
PROGNOZE
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
ZAGREB - Godišnja stopa harmoniziranog indeksa inflacije potrošačkih cijena, koju je objavio Eurostat, u rujnu bilježi snažan pad na 7,3% s 8,4% u kolovozu, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena usluga te proizvoda u sektoru hrane, pića i duhana. Zabilježeni mjesečni pad od 0,7% je također snažniji u odnosu na naša očekivanja. Hrvatska je tako među tri članice euro područja s najvećim mjesečnim padom cijena.
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
TREND
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o gospodarstvu u Sjedinjenim Državama pao je sa 69,5 posto u kolovozu na 68,1 posto u rujnu, prema podacima Sveučilišta Michigan. Između ostalog, pad sentimenta rezultat je i nepouzdanosti u pogledu daljnjeg financiranja rada agencija federalne vlade.
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu ove godine u usporedbi sa srpnjem manji je za 0,1 %, a u usporedbi s kolovozom lani za 2 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju.
Inflacija u rujnu znatno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u rujnu znatno usporila
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS)
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE