GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI indeks za travanj: Tržište rada i dalje šalje pozitivne signale

OVI indeks za travanj: Tržište rada i dalje šalje pozitivne signale
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za travanj, pokazuje daljnja pozitivna kretanja na tržištu rada, pri čemu je potražnja za radom bila 5,8 posto veća no u travnju lani, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"Nakon dvoznamenkaste stope rasta indeksa u siječnju i ožujku ove godine, OVI je u travnju zabilježio nešto skromniji rast od 5,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, koji i dalje upućuje na nastavak rasta potražnje za radom na godišnjoj razini. Desezonirane vrijednosti indeksa također su pozitivne i pokazuju da je broj oglasa u travnju veći u odnosu na prethodni mjesec za 1,6 posto. S obzirom na to da tržište rada prati stanje ekonomskog ciklusa s vremenskim kašnjenjem, signali s tržišta rada upućuju na to da možemo očekivati pozitivnu stopu rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju", istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na travanj prošle godine. Na prvom mjestu su bili prodavači, a slijedili su ih konobari, kuhari, skladištari i vozači.

Najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno je u zanimanjima učitelj, liječnik/stomatolog te građevinski radnik, dok je najveće smanjenje opaženo kod profesora, programera i turističkih djelatnika, naveli su iz EIZ-a.

U odnosu na travanj prošle godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se traži stručna sprema viša od srednje, sa 17,5 na 19,5 posto, dok se udio oglasa u kojima se tražila srednjoškolska kvalifikacija blago smanjio, sa 63,8 na 63,3 posto.

Istovremeno se značajno povećao i udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno, s 40,6 na 45,2 posto, nauštrb ugovora na određeno vrijeme, čiji je udio pao na 43,5 posto, ali i sezonskih zaposlenja, čiji se udio oglasa smanjio s 14,1 na 11 posto.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, izvijestili su iz EIZ-a, najveći broj oglasa odnosio se na središnju Hrvatsku, 53 posto, koja je u travnju imala i najveći pozitivan doprinos ukupnom rastu broja oglasa na godišnjoj razini, od čak 3,6 postotnih bodova.

U sve četiri regije među pet najtraženijih zanimanja ponavljala su se zanimanja prodavač, kuhar, konobar, vozač, hotelijer/ugostitelj i skladištar, ali primjerice u središnjoj Hrvatskoj među najtraženijima je bilo i zanimanje knjigovođe, a u istočnoj Hrvatskoj traženi su bili i zidari te građevinski radnici, istaknuli su EIZ-ovi analitičari.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, tržište rada, hrvatsko tržište rada, konobari, kuhari
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE