GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opasan rast nelikvidnosti u Crnoj Gori

Opasan rast nelikvidnosti u Crnoj Gori
NELIKVIDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2024 / 09:58
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Nelikvidnost crnogorske privrede na kraju prošle godine iznosila je 1,18 milijardi eura, potraživanja su koja povjerioci pokušavaju naplatiti blokadom računa. Prema podacima Centralne banke, u blokadi je gotovo 20.000 pravnih osoba, odnosno svaka peta tvrtka.

U odnosu na kraj 2019. godine, kada je vrijednost prisilne naplate iznosila 641 milijun kuna, nelikvidnost je porasla za 84 posto. U istom razdoblju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je s 4,95 milijardi na 6,6 milijardi, koliko je procijenjeno krajem prošle godine, što je rast od 34 posto.

U ekonomskoj teoriji smatra se vrlo zabrinjavajućim kada nelikvidnost raste po stopama većim od BDP-a, jer to ukazuje na krizu u poslovanju, visok rizik naplate potraživanja i rast nepovjerenja među gospodarstvenicima.

Na pitanje "Vijesti" o ovom problemu, iz Centralne banke kažu da je svako povećanje nelikvidnosti zabrinjavajuće, ali kada se pogleda struktura nelikvidnosti, zabrinutost nije tolika jer se najveći dio potraživanja odnosi na 50 najvećih dužnika koji godinama su u blokadi i čiji se dugovi samo gomilaju. . Ima firmi koje su u blokadi i po 20 godina.

U Uniji poslodavaca (UPCG) smatraju da je rast nelikvidnosti zabrinjavajući i da je to jedan od ključnih problema, zbog čega predlažu hitno donošenje novih zakonskih rješenja koja bi pojednostavila naplatu potraživanja i omogućila automatski stečaj.

Iz CBCG navode da je crnogorska ekonomija u posljednje četiri godine prošla kroz više eksternih šokova, koji su se svi negativno odrazili na poslovanje kompanije.

„Smanjenje prihoda i povećanje troškova poslovanja zbog utjecaja pandemije koronavirusa, sukoba u Ukrajini i povezane energetske krize, zatim visoke inflacije i rasta kamatnih stopa zbog normalizacije monetarne politike ECB-a, stalne međunarodne neizvjesnosti zbog situacija u Izraelu i usporavanje globalnog rasta i sl., u prethodnom periodu dijelom su doprinijeli rastu nelikvidnosti realnog sektora u Crnoj Gori. Također, struktura poduzeća u blokadi ima značajan utjecaj na visinu blokade. Naime, visoka koncentracija duga unutar malog broja dužnika, kao i dugotrajnost blokade, ukazuju da se u evidenciji ove statistike gomilaju blokade starih dužnika iz kojih je teško izaći. blokade bez značajnijeg restrukturiranja”, navode iz CBCG.

Tagovi: nelikvidnost, crna gora, cbcg,upcg
PROČITAJ I OVO
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE