GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Omikron podrezao krila gospodarstvu eurozone u prosincu

Omikron podrezao krila gospodarstvu eurozone u prosincu
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2022 / 13:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gospodarski oporavak eurozone oslabio je u prosincu, odražavajući posustajanje uslužnog sektora pod pritiskom opetovanog rasta broja zaraženih covidom 19, pokazalo je u srijedu istraživanje londonske tvrtke Markit.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone zdravlja, potonuo je u prosincu za 2,1 bod u odnosu na studeni, na 53,3 boda, čime je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka blago snizila prvu procjenu njegove vrijednosti.

„Pokazalo se, nažalost, da je ubrzani rast proizvodnje kojem smo svjedočili u studenome bio kratkog vijeka. Širenje varijante omikron posebno je snažno utjecalo na uslužni sektor, odražavajući opetovano oklijevanje potrošača”, rekao je viši ekonomist u Markitu Joe Hayes.

Omikron se brzo proširio svijetom krajem prošle godine i vlade su ponovno uvele ograničenja kako bi ga zaustavile.

„Zemlje eurozone pokušavaju pronaći rješenje za najnoviji razvoj događaja u pandemiji i jasno je da su rizici za gospodarstvo danas veći budući da su šanse za stroža ograničenja kako bi se suzbilo širenje covida-19 veće no što su bile do sada", dodao je Hayes.

Ublažena ograničenja omogućila su oporavak turizma u proteklim mjesecima, koji je pružio dodatnu potporu uslužnom sektoru, ali prosinac je to zaustavio i inozemna je potražnja pala prvi puta od svibnja, ističu Markitu.

Aktivnosti u uslužnom sektroru pale su tako na najnižu razinu u osam mjeseci, a kompanije su zbog slabije potražnje i prijetnje ograničenja zaposlile najmanje novih radnika od svibnja prošle godine.

Industrija se pak pokazala otpornom na omikron, signalizirajući da su problemi u opskrbnim lancima donekle ublaženi, što je značilo i nešto blaže cjenovne pritiske.

Pritisak je popustio tek u odnosu na studeni kada su troškovi inputa i outputa porasli najsnažnije otkada je Markit počeo objavljivati izvješća.

„Nije baš bilo previše razloga za slavlje ni kada je u pitanju inflacija. Iako su cjenovni pritisci neznatno popustili, još uvijek smo na poprilično vrućem teritoriju", naglasio je ekonomist Markita.

Tagovi: omikron, omicron, koronavirus, Svjetska zdravstvena organizacija, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
POREZI
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
BRUXELLES - Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE