GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.

OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2023 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Niže cijene energije i otvaranje Kine pomogli su svjetskom gospodarstvu na početku godine, izvijestila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), podigavši prognozu rasta, ali sve se jasnije naziru posljedice strože monetarne politike.

Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za tri posto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz lipnja za 0,3 postotna boda.

Lani je po njihovim izračunima porastao za 3,3 posto.

U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 2,7 posto, za 0,2 postotna boda slabije no što su procijenili u lipanjskom izvješću.

Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja svjetsko gospodarstvo poraslo je na početku godine snažnije no što se očekivalo, ističu u OECD-u.

Rast bi sada trebao posustati, procjenjuju, dodajući da se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike, raspoloženje kompanija i potrošača slabi, a kineski rast posustaje.

Američko gospodarstvo pokazalo se u ovoj godini otpornim na podignute troškove zaduživanja, ističu u OECD-u, procijenivši da će aktivnost u 2023. porasti za 2,2 posto, za 0,6 postotnih bodova snažnije no što su očekivali u lipnju.

U 2024. postroženi uvjeti financiranja "ublažit će pritisak potražnj" i gospodarstvo će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto.

U eurozoni potražnja je već prigušena pa će BDP u ovoj godini porasti za 0,6 posto, za 0,3 postotnih bodova slabije no što se očekivalo u lipnju. Snižena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnih bodova, na 1,1 posto.

Aktivnost u zoni primjene zajedničke europske valute blago će ubrzati u idućoj godini budući da će oslabiti negativan utjecaj visoke inflacije na realna primanja, tumače u OECD-u.

Njemački BDP trebao bi se ove godine smanjiti za 0,2 posto i porasti za 0,9 posto u 2024. U lipnju OECD je najvećem europskom gospodarstvu u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-postotni rast u 2024.

OECD je snizio i prognoze rasta kineskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, zbog prigušene domaće potražnje i "strukturnog stresa na tržištu nekretnina".

Sada predviđaju da će rast drugog najvećeg gospodarstva svijeta usporiti s procijenjenih ovogodišnjih 5,1 posto na 4,6 posto u 2024. U lipnju prognozirali su Kini rast od 5,4 posto u ovoj i od 5,1 posto u idućoj godini.

Upozoravaju da pretežu rizici koji bi mogli zakočiti gospodarski rast, ističući moguće značajnije probleme u obuzdavanju inflacije i moguće nove poremećaje na tržištima energije i hrane. Dodatno bi rast zakočilo i oštrije usporavanje aktivnosti u Kini, napominju.

Tagovi: OECD, GLOBALNA EKONOMIJA
PROČITAJ I OVO
Plenković: Dio inflacije su generirali domaći akteri
PREMIJER
Plenković: Dio inflacije su generirali domaći akteri
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" rekao da je inflacija u Hrvatskoj niža nego u zemljama izvan eurozone, ali da su dio nje generirali i domaći akteri.
U Hrvatskoj radi samo 10 posto studenata
PORAZNO
U Hrvatskoj radi samo 10 posto studenata
ZAGREB - Samo jedan od deset hrvatskih studenata i srednjoškolaca, odnosno mladih ljudi koji su u formalnom obrazovanju radi, tijekom školovanja, za razliku od 73 posto mladih u Nizozemskoj, 52 posto u Danskoj ili 45 posto u Njemačkoj, objavio je Eurostat, piše u utorak Večernji list.
Njemačkom je zavladao pesimizam
PESIMIZAM
Njemačkom je zavladao pesimizam
BERLIN - Mnogi njemački građani žale se da je situacija u zemlji loša i očekuju da će životni standard u budućnosti biti niži, posebno mladih, pokazali su rezultati istraživanja.
Milanović: Pitanje mjeseca je kad će najveće europske zemlje ući u recesiju
PREDSJEDNIK
Milanović: Pitanje mjeseca je kad će najveće europske zemlje ući u recesiju
HVAR - PredsjednikIK Republike Zoran Milanović izjavio je danas da će zbog ulaska europskih ekonomija u recesiju turistička sezona u Hrvatskoj biti nešto drugačija i da stoga treba "raditi i čuvati za vremena koja možda neće biti dobra kao ova sada".
Važan signal govori da američka inflacija ipak slabi
SIGNALI
Važan signal govori da američka inflacija ipak slabi
ANALIZA - Fedov najpraćeniji ekonomski pokazatelj kretanja inflacije porastao je manje od očekivanog u kolovozu, signalizirajući da se rastuće kamatne stope središnje banke počinju isplaćivati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE