GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.

OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2023 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Niže cijene energije i otvaranje Kine pomogli su svjetskom gospodarstvu na početku godine, izvijestila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), podigavši prognozu rasta, ali sve se jasnije naziru posljedice strože monetarne politike.

Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za tri posto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz lipnja za 0,3 postotna boda.

Lani je po njihovim izračunima porastao za 3,3 posto.

U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 2,7 posto, za 0,2 postotna boda slabije no što su procijenili u lipanjskom izvješću.

Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja svjetsko gospodarstvo poraslo je na početku godine snažnije no što se očekivalo, ističu u OECD-u.

Rast bi sada trebao posustati, procjenjuju, dodajući da se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike, raspoloženje kompanija i potrošača slabi, a kineski rast posustaje.

Američko gospodarstvo pokazalo se u ovoj godini otpornim na podignute troškove zaduživanja, ističu u OECD-u, procijenivši da će aktivnost u 2023. porasti za 2,2 posto, za 0,6 postotnih bodova snažnije no što su očekivali u lipnju.

U 2024. postroženi uvjeti financiranja "ublažit će pritisak potražnj" i gospodarstvo će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto.

U eurozoni potražnja je već prigušena pa će BDP u ovoj godini porasti za 0,6 posto, za 0,3 postotnih bodova slabije no što se očekivalo u lipnju. Snižena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnih bodova, na 1,1 posto.

Aktivnost u zoni primjene zajedničke europske valute blago će ubrzati u idućoj godini budući da će oslabiti negativan utjecaj visoke inflacije na realna primanja, tumače u OECD-u.

Njemački BDP trebao bi se ove godine smanjiti za 0,2 posto i porasti za 0,9 posto u 2024. U lipnju OECD je najvećem europskom gospodarstvu u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-postotni rast u 2024.

OECD je snizio i prognoze rasta kineskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, zbog prigušene domaće potražnje i "strukturnog stresa na tržištu nekretnina".

Sada predviđaju da će rast drugog najvećeg gospodarstva svijeta usporiti s procijenjenih ovogodišnjih 5,1 posto na 4,6 posto u 2024. U lipnju prognozirali su Kini rast od 5,4 posto u ovoj i od 5,1 posto u idućoj godini.

Upozoravaju da pretežu rizici koji bi mogli zakočiti gospodarski rast, ističući moguće značajnije probleme u obuzdavanju inflacije i moguće nove poremećaje na tržištima energije i hrane. Dodatno bi rast zakočilo i oštrije usporavanje aktivnosti u Kini, napominju.

Tagovi: OECD, GLOBALNA EKONOMIJA
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE