GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.

Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2023 / 19:44
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemački parlament neće moći na vrijeme glasovati o proračunu za iduću godinu, poručio je u četvrtak istaknuti član Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelar Olaf Scholz (Scholz) u SMS poruci stranačkim kolegama.

cholzova tročlana koalicija, koju čine ekološka stranka Zeleni i liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP), ne može se dogovoriti o ponovnom sastavljanju proračuna nakon što je prethodni, neposredno prije zaključenja, pao zbog povijesne odluke Ustavnog suda u studenom.

"Iako smo učinili sve što smo mogli, proračun za 2024. ove godine više ne može biti odobren na vrijeme", rekla je zastupnica Katja Mast pred zastupničkim klubom SPD-a u Bundestagu.

Njezina poruka, u koju je dpa imala uvid, bila je upućena svim zastupnicima SPD-a u Bundestagu, Zastupničkom domu njemačkog parlamenta.

Ustavni sud je u studenom zaključio da je Scholzova vlada prekršila zakon prebacivanjem novca iz kriznog pandemijskog fonda, koji je punila zajmovima, u druge svrhe.

Time su iz prijedloga proračuna, koji je jedna sjednica proračunskog odbora od trenutka kada je zaključen i poslan u Sabor, precrtane milijarde eura.

Ukupno je to oko 60 milijardi kuna, što proračunskih, što izvanproračunskih sredstava u sljedećih nekoliko godina.

Pregovori koje je Scholz osobno vodio od ponedjeljka do kasne srijede s čelnicima Zelenih i FDP-a, vicekancelarom Robertom Habeckom i ministrom financija Christianom Lindnerom, nisu donijeli rješenje.

Kad konačno zaključi nacrt proračuna, prije nego što ga pošalje u parlament, mora proći još nekoliko instanci, od stručnog pregleda, preko proračunskog odbora Bundestaga, glasovanja u Bundestagu i na kraju u Bundesratu, tj. kuća provincija.

Još u srijedu se spekuliralo da bi Bundesrat, pod uvjetom da se nacrt pojavi na vrijeme, mogao glasovati o proračunu 22. prosinca.

Ne usvoji li Sabor proračun na vrijeme, država će se neko vrijeme morati financirati izvanredno.

Ostvari li se predviđanje proračuna, bit će to još jedan ozbiljan udarac za Scholza. Naime, kancelarka je već duže vrijeme pod sve većim pritiskom zbog očito teškog rješavanja kriza s koalicijskim partnerima.

Tagovi: Olaf Scholz, njemačka, proralun
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE