GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja

Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 17:39
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su 199.000 radnih mjesta više nego što su ih ukinuli u studenom. Neto zapošljavanje nadmašilo je očekivanja analitičara, koji su predviđali povećanje od 180.000 radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti pala je s listopadskih 3,9 posto na 3,7 posto, što je također pozitivno iznenadilo tržišta.

Kako javljaju strane tiskovne agencije, analitičari su očekivali da će stopa nezaposlenosti ostati nepromijenjena. Trenutno je u SAD-u bez posla oko 6,3 milijuna ljudi, što je na razini listopada i povijesno nisko.

Američko ministarstvo rada također je u današnjoj objavi malo revidiralo podatke za listopad i rujan. Dok je neto zaposlenost ostala na 150.000 radnih mjesta u listopadu, procjena za rujan revidirana je s 297.000 na 262.000. U ukupno dva mjeseca procjena neto novozaposlenih manja je, dakle, za 35.000.


U posljednjih 12 mjeseci prosječno mjesečno neto novo zapošljavanje u SAD-u je 240.000.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u već je 22 mjeseca zaredom niža od četiri posto, što je u izjavi nakon objave izvješća istaknuo i američki predsjednik Joe Biden, kojeg većina Amerikanaca u anketama krivi za visoku inflaciju koja obilježilo je postkoronavirusno razdoblje, unatoč uglavnom povoljnim makroekonomskim podacima.

“Otkada sam ja, otvorili smo neto 14 milijuna novih radnih mjesta, a inflacija je pala za dvije trećine. Plaće su više nego prije pandemije covida-19, čak i realno", rekao je Biden.

“Znam da su cijene još uvijek previsoke za mnoge Amerikance. Činim sve što mogu kako bih smanjio cijene lijekova na recept, premije zdravstvenog osiguranja i troškove struje i plina te kako bih eliminirao nepotrebne zrakoplovne i bankovne naknade. Sada kada su naši napori obnovili opskrbne lance, potičem tvrtke da rezultirajuće uštede prenesu na potrošače", rekao je Biden.

Podaci analitičara na Wall Streetu sve su uvjerljiviji da je moguće tzv. soft landing sa zaoštravanjem monetarne politike, odnosno scenarij bez recesije. Međutim, podaci o zapošljavanju ponovno su toliko dobri da manje analitičara nego prošlog mjeseca očekuje da će Federalne rezerve početi smanjivati kamatne stope već u ožujku sljedeće godine.

Prosječna plaća po satu za studeni je na mjesečnoj razini porasla za 0,35 posto, a na godišnjoj razini za 4,0 posto, što pojačava inflatorne pritiske.

U zdravstvu je u studenom otvoreno neto 77.000 novih radnih mjesta, u javnom sektoru 49.000, a u ugostiteljstvu i turizmu 40.000 novih radnih mjesta. Prekid štrajka u automobilskom, industrijskom i filmskom sektoru već je u studenom pokazao rezultate. U studenom je u automobilskoj industriji neto dodano 30.000 novih radnih mjesta, au filmskom sektoru 17.000.

Tagovi: ZAPOŠLJAVANJE, TRŽIŠTE RADA
PROČITAJ I OVO
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE