GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije

Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2024 / 16:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.

Ono što bi mogao biti najgori scenarij s početkom turističke sezone jest da se suočimo s novim valom divljanja cijena.

Ivica Žuro, ekonomski stručnjak, vjeruje da će biti pokušaja povećanja cijena jer nekima jednostavno nikad nije dovoljno.

- Osim toga imamo klasičnu sezonalnost turizma i svi nastoje zaraditi što više u što kraćem vremenu. Samo je pitanje dokle to može? Mislim da će biti pokušaja podizanja cijena, ali isto tako je za očekivati da će biti i dozivanja razumu jer jednostavno preko nekih granica se praktički više ne može. Imamo situaciju da su neki naši infrastrukturni objekti kao što su zračne luke i slično podigli takse nekoliko puta, kao što bio slučaj u zračnoj luci Rijeka da putnici idu sa svojim koferima preko cijelog parkinga do rampe zbog toga što je autobusnim kompanijama koje ih prevoze podignuta taksa i postalo im je skupo ući u krug zračne luke, rekao je Žuro za HRT.

Naglasio je da to šalje jako lošu sliku o nekim destinacijama.

- Moramo stimulirati dolazak turista na sve moguće načine, a s ovakvim pucnjem u nogu ne radimo ništa dobro, kazao je Žuro.

Smatra da se cijene pomalo otimaju zdravom razumu te da za to nema opravdanja.

Apartmani koji su lani bili 60-ak eura u Dalmaciji, ove godine stoje duplo.

- Ako je riječ o dobro održavanom objektu koji ima sadržaje poput bazena, parkinga, koji je na dobro povezanoj lokaciji, nećete morati snižavati cijenu jer potražnja konstantno postoji.

Rasle su plaće u državnom i javnom sektoru, nekima i do 200 eura. Rasla je i privatna štednja građana, kupovale su se državne obveznice. Međutim, industrijska proizvodnja i izvoz bilježe pad.

- Imamo situaciju da moramo stvoriti preduvjete za investicije privatnog sektora, moramo poticati proizvodnju, osim poljoprivrede i proizvodnje hrane moramo i prerađivačku industriju dovesti na višu razinu, moramo dalje poticati zelenu i digitalnu tranziciju, kazao je Žuro.

Sa smanjenjem proizvodnje, koja je ionako oskudna u Hrvatskoj, Žuro je rekao kako se može očekivati da će cijene hrane i dalje rušiti životni standard.

- Najskuplje je biti prepušten tržištu i uvoznom lobiju da određuje cijene po svom nahođenju, kazao je Žuro.

Tagovi: inflacija, cijene, turizam
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE