GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački BDP lani pao za 0,3 posto

Njemački BDP lani pao za 0,3 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2024 / 11:40
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačko gospodarstvo lani se smanjilo za 0,3 posto, pokazuju prvi podaci njemačkog statističkog ureda Destatis. Kako napominju, skupa energija, visoke kamate i zahlađenje inozemne potražnje uzeli su danak.

Prema prvoj procjeni Destatisa, BDP je u zadnjem tromjesečju prošle godine smanjen za 0,3 posto, au trećem tromjesečju, prema revidiranoj procjeni, gospodarstvo je stagniralo. Izvorno su statističari procijenili smanjenje od 0,1 posto. To znači da je Njemačka izbjegla tehničku recesiju, koja nastupa nakon dva uzastopna tromjesečna smanjenja BDP-a, sažima podatke francuska novinska agencija AFP.

“Opći ekonomski razvoj u Njemačkoj opao je 2023. Okoliš je i dalje obilježen mnogim krizama", rekla je predsjednica Destatisa Ruth Brand kada su podaci objavljeni.

Njemačko gospodarstvo se od izbijanja rata u Ukrajini suočava s velikim problemima, uglavnom zbog visokih troškova energije. Zbog toga je došlo do velikog pada u energetski intenzivnom proizvodnom sektoru, a dodatne probleme izvozno orijentiranoj Njemačkoj izazvala je slabija potražnja iz Kine i agresivno dizanje kamata u eurozoni.

Očekivala se lošija gospodarska aktivnost, među ostalim, Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da će Njemačka biti jedino veće razvijeno gospodarstvo koje neće bilježiti rast u 2023. godini.

Ako su danas objavljene procjene točne, 2023. bit će najslabija gospodarska godina Njemačke od 2020., kada je gospodarstvo palo za 4,9 posto zbog pandemije covida-19.

Analitičari, međutim, očekuju da će ove godine početi skroman oporavak njemačkog gospodarstva, a Bundesbank je nedavno prognozirala rast od 0,4 posto.

Prema prvim procjenama, prosječna stopa inflacije u prošloj godini iznosila je 5,9 posto, što je druga najveća stopa inflacije nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke. Najviša je bila 2022. godine kada je iznosila 6,9 posto, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

“Unatoč nedavnom smanjenju cijena, one su ostale visoke u svim fazama gospodarskog procesa i kočile su gospodarski rast”, rekao je Brand.

Tagovi: njemačka, bdp, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE