GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Strah za gospodarstvo i nezadovoljstvo vladom

Njemačka: Strah za gospodarstvo i nezadovoljstvo vladom
SUMORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Nijemci su nezadovoljni svojom vladom kao nikad ranije. To pokazuje ispitivanje javnog mnijenja Deutschlandtrend. Najveći problemi prema mišljenju ispitanika su gospodarstvo i useljavanje.

Savezni kancelar Olaf Scholz (SPD) se na nešto više od 24 sata povukao sa svojim ministrima na zatvoreni sastanak u dvorcu Mesebergu kako bi svima otvoreno rekao što misli. O stagnaciji i prijetećoj recesiji u njemačkom gospodarstvu i što se protiv toga može učiniti. Tema je bila i niska popularnost koalicijske vlade koju čine SPD, Zeleni i liberali. I dogovorili su ponovo da se manje svađaju, a bolje rade.

Nijemci međutim više nemaju puno povjerenja u koalicijsku vladu. Samo 19 posto ih je zadovoljno njezinim radom. To pokazuje ispitivanje javnog mnijenja ARD-Deutschlandtrend koje je proveo institut infratest-dimap. Ispitivanje je provedeno od 28. do 30. kolovoza na reprezentativnom uzorku od 1.310 građana s pravom glasa.

Veliko je nezadovoljstvo i među pristašama stranaka vladajuće koalicije. Osobito su pristaše liberala (FDP) nezadovoljne vladinom politikom. Četiri petine ih oštro kritiziraju vladu u kojoj su i ministri iz FDP-a.

Nije neobično da vlade na početku mandata gube popularnost. Ali, ranije vlade su puno prije polovice mandata uspijevale svojim radom vratiti povjerenje birača. Semafor-koaliciji to dosad nije uspjelo iako je došla do polovice mandata.

To se pokazuje i kod pitanja, koga biste birali da se iduće nedjelje održavaju izbori? Kad bi se sad birao novi Bundestag stranke vladajuće koalicije SPD, Zeleni i FDP ne bi imale većinu.

Najviše i dalje dobiva CDU/CSU, naime 29 posto. Slijedi AfD s 22 posto. Kancelarova stranka SPD dobila bi samo 16 posto, Zeleni 14 posto, liberali šest posto. Ljevica s četiri posto ne bi ušla u parlament. Upadljiva je i velika nepopularnost saveznoga kancelara. Olaf Scholz je dosegao novi negativni rekord. Samo još svaki četvrti birač je prema Deutschlandtrendu zadovoljan njegovim radom.

U Mesebergu je kancelar sa svojom vladom odlučio u planu od 10 točaka staviti gospodarstvo u središte pozornosti. Poduzeća bi trebala dobiti potporu kroz porezno rasterećenje vrijedno milijarde eura, trebalo bi intenzivno raditi na smanjenju birokracije. Mjere za poticanje gospodarstva zacijelo odgovaraju očekivanjima brojnih građana. Jer, prema Deutschlandtrendu građani vide gospodarsko stanje vrlo kritično. 73 posto ispitanika smatra da je stanje lošije nego ranije ili loše. Samo među pristašama Zelenih većina ne vidi razloga za zabrinutost.

Istovremeno gotovo polovica ispitanika (46 posto) računa s pogoršanjem gospodarskog stanja u idućih 12 mjeseci. 38 posto računa očekuje da će stanje biti isto kao i sada, samo 13 posto očekuje poboljšanje. Loše gospodarsko stanje ispitanici smatraju najvećim problemom s kojim se Njemačka trenutno mora boriti.

Pitanje gospodarstva i konjunkture u posljednjih pet mjeseci je jako dobilo na važnosti. Rat u Ukrajini i njegove posljedice nasuprot tomu su izgubili na važnosti. Na četvrtom mjestu, nakon gospodarstva, useljavanja i zaštite okoliša, je tema socijalne pravde. U Njemačkoj načelno vlada veliko nezadovoljstvo zbog raspodjele gospodarskoga blagostanja, a trenutno je ono još i poraslo. Osam od deset ispitanika smatra da je raspodjela dobara u Njemačkoj nepravedna.

Da bi dala potporu obiteljima vlada je nedavno u zakonodavnu proceduru uputila prijedlog o osnovnoj financijskoj pomoći za djecu. 60 posto ispitanika to smatra ispravnim.

U vladajućoj koaliciji postoje razlike u gledanju na još dvije teme: uvođenje gornje granice za cijenu električne struje za industriju i na jaču regulaciju rasta stanarina, što zahtijevaju dijelovi SPD-a i Zelenih.

Tagovi: Njemačka:, ekonomija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE