GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Očekuje se pad inflacije u Srbiji

NBS: Očekuje se pad inflacije u Srbiji
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 08:05
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u januaru 2025. godine biti na nivou od 4,5 odsto, odnosno da će se, posle skoro dve godine, vratiti u ciljanu granicu Narodne banke Srbije (NBS), pokazuju rezultati ankete agencije Ipsos, koju je danas objavila NBS.

Prema rezultatima februarske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja su još niža i očekivana inflacija za februar 2025. godine iznosi 4,2 odsto.

Niža kratkoročna očekivanja zabeležena su i kod sektora privrede i smanjena su sa sedam odsto u decembru, na 6,7 odsto u januaru.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Očekivanja finansijskog sektora smanjena su za oba perioda i iznose 3,5 odsto za dve godine unapred, odnosno 3,3 odsto za tri godine unapred, dodaje NBS.

Time su srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar cilja centralne banke.

Srednjoročna očekivanja privrednika iznose pet odsto za dve i tri godine unapred i nisu promenjena u odnosu na prethodnu anketu.

Rezultati ankete koji se odnose na očekivanja finansijskog sektora, kao i očekivanja privrede za dve i tri godine unapred, ukazuju na to da oba sektora očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja, ukazuju iz NBS.

Tagovi: nbs, inflacija, financijski sektor, potrošnja, cijene, cene
PROČITAJ I OVO
Raste poslovna aktivnost u eurozoni
SIGNALI
Raste poslovna aktivnost u eurozoni
FRANKFURT - Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala je u svibnju, oslonjena na stabilan rast u uslužnom sektoru i naznake stabilizacije u industriji, pokazalo je preliminarno istraživanje S&P Globala.
JPMorgan: Kina se ne može ignorirati
OCJENE
JPMorgan: Kina se ne može ignorirati
NEW YORK - Kina je prevelika da bi bila stavljena po strani, a investitori "moraju ondje poslovati", rekao je u četvrtak izvršni direktor JPMorgan Asia Pacific Sjoerd Leenart, dodajući da je ta zemlja postala druga svjetska sila.
Dimon: U SAD-u izgledno tvrdo prizemljenje, stagflacija bi bila najgori scenarij
UPOZORENJE
Dimon: U SAD-u izgledno tvrdo prizemljenje, stagflacija bi bila najgori scenarij
ŠANGAJ - Predsjednik i izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon kaže da bi američko gospodarstvo moglo doživjeti "tvrdo prizemljenje".
Bundesbank predviđa da će njemačka ekonomija ubrzati u drugom kvartalu
PROGNOZE
Bundesbank predviđa da će njemačka ekonomija ubrzati u drugom kvartalu
BERLIN - Ekonomski izgledi Njemačke postupno se poboljšavaju, navodi Bundesbank.
Srbija će uskoro imati suficit u trgovini s Njemačkom
SRBIJA-NJEMAČKA
Srbija će uskoro imati suficit u trgovini s Njemačkom
BEOGRAD - Njemačko-srpska gospodarska komora provela je tijekom veljače i ožujka ove godine istraživanje o gospodarskom okruženju u Srbiji među kompanijama članicama Komore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE