GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija će uskoro imati suficit u trgovini s Njemačkom

Srbija će uskoro imati suficit u trgovini s Njemačkom
SRBIJA-NJEMAČKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2024 / 14:47
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Njemačko-srpska gospodarska komora provela je tijekom veljače i ožujka ove godine istraživanje o gospodarskom okruženju u Srbiji među kompanijama članicama Komore.

Najnoviji rezultati ukazuju na to da je Srbija jedan od 50 najvažnijih trgovinskih partnera Njemačke, kao i da njemačka privreda nastavlja da ulaže u Srbiju, što će dovesti do toga da će Srbija uskoro više izvoziti u Njemačku nego obrnuto. Rezultati istraživanja pokazuju da se procjena ekonomske situacije u Srbiji za 2024. godinu nije pogoršala, naprotiv, u srpskom gospodarstvu postoji kontinuirani optimizam, unatoč globalnim izazovima. No potrebno je obratiti pozornost na čimbenike koji negativno utječu na poslovanje te razmotriti mogućnosti za njihovo uspješno prevladavanje.

Udio tvrtki koje svoje poslovanje ocjenjuju dobrim smanjio se u posljednje dvije godine s prvotnih 52% u 2022. na 39% u ovoj godini. Istodobno, udio tvrtki koje svoje poslovanje ocjenjuju zadovoljavajućim povećao se s prošlogodišnjih 47% na 55% u 2024. godini. Postotak tvrtki koje su nezadovoljne dosadašnjim razvojem isti je kao i prošle godine i iznosi 6%. Ukupna očekivanja tvrtki članica donekle su smanjena, ali nisu prerasla u negativna očekivanja.

Kada je riječ o razvoju poslovanja i dodatnom zapošljavanju u 2024. godini, 37% ispitanih tvrtki planira povećati broj zaposlenih, što je 7% manje u odnosu na prošlu godinu. Kao i prošle godine, 52% tvrtki ne planira promjene u broju zaposlenih, dok samo 10% ispitanika pretpostavlja da će se broj zaposlenih u njihovim tvrtkama smanjiti, što je 7% više nego lani. Ovaj rezultat prvenstveno je vezan za trenutnu gospodarsku situaciju u Njemačkoj, kao i druge nesigurnosti na svjetskim tržištima, a sigurno je da zbog smanjenja potražnje u njemačkoj industriji te posljedice osjećaju i predstavništva njemačkih kompanija na Balkanu.

Tijekom 2024. godine 40 posto ispitanih tvrtki planira povećati investicije, što je šest postotnih bodova više nego prošle godine. 22% članova Komore najavljuje smanjenje ulaganja svojih tvrtki, što je 9 postotnih bodova više nego lani. Ovi rezultati pokazuju da Srbija i dalje nudi atraktivne uvjete za ulagače, ali s obzirom na trenutne gospodarske prilike i globalne izazove, prioriteti mnogih kompanija se mijenjaju i da su u nekim slučajevima planovi za širenje ulaganja "na čekanju".

Kada se ocjenjuju čimbenici koji utječu na poslovanje u Srbiji, najlošije su ocijenjeni: borba protiv korupcije i kriminala, dostupnost stručne radne snage, osposobljenost radne snage, fleksibilnost radnog zakonodavstva i sustav stručnog (dualnog) obrazovanja, koji je među čimbenicima nezadovoljstva prvi put. Tvrtke su zadovoljne razvojem komunikacijske strukture i razvojem infrastrukture u cjelini, ali i produktivnošću i spremnošću zaposlenika za rad. Prvi put među čimbenicima zadovoljstva su digitalizacija uprave te razvoj prometa, transporta i logistike.

Na pitanje kako ocjenjuju mjere Vlade Republike Srbije za poboljšanje uvjeta za ulaganja, 75 posto anketiranih tvrtki dalo je pozitivnu ocjenu, dok je njih 12 posto izrazilo nezadovoljstvo. Prostora za poboljšanje ima i u Vladinim mjerama potpore tvrtkama u procesu energetske tranzicije, jer je samo 12% anketiranih tvrtki trenutne mjere ocijenilo pozitivno, 58% ima neutralan stav o ovoj temi, dok je 19% izrazilo nezadovoljstvo.

Nedostatak kvalificiranog kadra postaje sve veći problem u Srbiji, a tvrtke poduzimaju mjere poput povećanja automatizacije i digitalizacije procesa kao jednu od mjera za ublažavanje posljedica nedostatka radne snage, ali i druge atraktivnije mjere poput uvođenje dodatnih financijskih poticaja i povećanje plaća iznad prosjeka tržišta.

Predsjednik Njemačko-srpske privredne komore i generalni direktor ZF Srbija Milan Grujić istaknuo je kako je 86 posto članova odgovorilo potvrdno na pitanje koje svake godine tradicionalno izaziva najviše pažnje, a odnosi se na potencijalni izbor Srbije kao lokacije za njihove investicije.

Kontinuirano visoki rezultati iz godine u godinu pokazuju da Srbija održava status pouzdane i atraktivne destinacije za njemačke ulagače, jer stabilnost i predvidljivost poslovnog okruženja koje Srbija pruža imaju ključnu ulogu u održavanju visoke razine zadovoljstva ulagača. rekao je Grujić.

Veleposlanica Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je da su ekonomska istraživanja o uslovima poslovanja u Srbiji dugi niz godina važan pokazatelj za nemačku privredu i da to, kako navodi, pokazuje koliko su Nemačka i Srbija ekonomski povezane. isprepleteno.

„Obim trgovine veći od 9 milijardi eura i više od 900 kompanija s njemačkim kapitalom govore sami za sebe. Istraživanje također ukazuje na potrebu djelovanja na području kvalificiranih radnika i okvirnih ekonomskih uvjeta poslovanja. Njemačka podržava Srbiju u ovim područjima djelovanja, a važan doprinos dat će i Vijeće europskih poslovnih udruženja i komora“, rekao je veleposlanik SR Njemačke u Srbiji.

Njemačko-srpska privredna komora dio je globalne mreže od 150 predstavništava njemačkih privrednih komora u inostranstvu i delegacija njemačkog gospodarstva u više od 90 zemalja. Komora aktivno radi na poboljšanju gospodarskih prilika u Srbiji te na unapređenju njemačko-srpske trgovine i suradnje u svim gospodarskim aspektima. Sa preko 440 članica, Njemačko-srpska privredna komora je najveća i jedna od najvažnijih bilateralnih komora u Srbiji.

Tagovi: srbija, njemačka
PROČITAJ I OVO
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
PREGOVORI
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
MADRID - Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
KINA
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
PEKING - Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u svibnju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE