GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mračne prognoze za njemačku ekonomiju

Mračne prognoze za njemačku ekonomiju
SUMORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 19:33
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Nakon pada BDP-a u posljednjem kvartalu prošle godine, njemačko gospodarstvo u narednim mjesecima ulazi u tešku fazu. Državni zavod za statistiku potvrdio je u petak preliminarne podatke da je BDP u posljednjem tromjesečju 2023. smanjen za 0,3 posto u odnosu na prethodno.

"U posljednjem tromjesečju pad investicija usporio je gospodarski rast, dok je potrošnja blago porasla", rekla je direktorica instituta Ruth Brand.

Ekonomisti vjeruju da će ova slabost gospodarstva trajati još neko vrijeme.

U posljednjem mjesečnom izvješću središnje Bundesbanke procjenjuje se da će i proizvodnja u tekućem tromjesečju lagano pasti. Pad BDP-a dva kvartala zaredom u gospodarstvu se označava kao tehnička recesija.

To ne znači nužno da je godišnji gospodarski rast negativan. Međutim, Njemačka je već 2023. godine skliznula u recesiju i BDP se smanjio za 0,3 posto.

Na kraju prošle godine investicije u građevinarstvu pale su u odnosu na prethodno tromjesečje, koje je pod pritiskom visokih kamata i povećanih troškova.

Poduzeća su također manje ulagala u opremu, poput mehanizacije i strojeva, a izvoz je trpio posljedice slabe inozemne potražnje.

Izblijedjele su i nade u snažniji oporavak gospodarstva u ovoj godini, a Vlada računa na minimalni gospodarski rast od samo 0,2 posto.

"Iz krize izlazimo sporije nego što smo se nadali", rekao je ovoga tjedna ministar gospodarstva Robert Habeck tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća o gospodarstvu.

Tračak nade predstavlja stanje državnih financija.

Istina, prošle je godine ponovno iz državne blagajne potrošeno više novca nego što se u nju slilo, no deficit savezne države, pokrajina, lokalne samouprave i socijalne skrbi smanjen je za 9,5 milijardi eura u odnosu na 2022., na 87,4 milijarde .

Tagovi: njemačka, ekonomija, bdp, bundesbank, habeck
PROČITAJ I OVO
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
OUTLOOK
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
WASHINGTON - The International Monetary Fund raised its Asia growth forecast for 2024 on Tuesday, as it remained optimistic about India’s growth and focused on the need for more stimulus from China.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE