GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF o bh. ekonomiji: Vlasti žele novo zaduženje

MMF o bh. ekonomiji: Vlasti žele novo zaduženje
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2023 / 08:04
Autor: SEEbiz / klix.ba
SARAJEVO - U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) danas su govorili o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, ukazali su na razlike između dva entiteta, rizike i mjere koje bi trebalo primijeniti protiv ekonomskih poteškoća.

Šefica MMF-ove misije u Bosni i Hercegovini Alina Iancu je na konferenciji za novinare istakla da se smanjuje stopa ekonomskog rasta, ali i da se smanjuje stopa inflacije. Međutim, kako je izjavila, stopa inflacije je i dalje neugodno visoka - 14 posto.

Procjena je MMF-a da će ovogodišnji ekonomski rast iznositi dva posto, što je ocijenjeno kao vrlo niskim za državu kao što je Bosna i Hercegovina. Srednjoročna procjena je da će ovaj rast iznositi tri posto, što se također smatra vrlo niskim. Očekuje se da će ovogodišnja stopa inflacije u prosjeku iznositi šest posto.

Iancu je kao najvećim rizicima za Bosnu i Hercegovinu navela naglo usporavanje ekonomskih aktivnosti u Evropi, rast političkih tenzija u zemlji i realizaciju finansijskih rizika. Suzbijanje inflacije je ocijenjeno kao ključnim.

"Ključno je suzbiti inflaciju. S obzirom na raspoložive instrumente, fiskalno sredstvo je glavno sredstvo u borbi protiv inflacije. Tražimo manje ekspanzivnu fiskalnu politiku, a to se može postići smanjenjem tekuće potrošnje", kazala je.


Ponovila je da je MMF pri stavu da je Bosni i Hercegovini potreban rast kamatnih stopa kao mjera protiv inflacije, čemu se prošle sedmice usprotivio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP). Ukazala je da velika razlika između kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini i eurozoni. Prema njenim riječima, ove stope u Bosni i Hercegovini su rasle za 75 bazni poena ili 0,75 posto, dok su u euro zoni rasle za 400 baznih poena ili četiri posto.

Iancu je pozvala na mjere za finansijsku stabilnost, što se prvenstveno odnosi na poboljšanje spremnosti za krize. Objasnila je šta trebaju podrazumijevati fiskalne, finansijske i ostale reforme:

Fiskalne reforme: ograničiti tekuću potrošnju, izvršenje pregleda zaposlenosti u javnom sektoru, bolje usmjeriti socijalna davanja, podstaknuti javne investicije kojima bi se podstakao rast privatnog sektora i povećati transparentnost javnog sektora;

Finansijske reforme: ključno je uspostaviti fond za finansijsku stabilnost kojim bi se pomoglo restrukturiranju banaka i koji bio bio podrška likvidnosti u izvanrednim okolnostima;

Ostale reforme - unapređenje poslovnog okruženja, digitalizacija, postepeni prelaz na zelenu energiju i borba protiv korupcije.

Šefica MMF-ove misije u Bosni i Hercegovini je kao dvije urgentne mjere istakla da se što prije usvoji novi zakon protiv pranja novca i finansiranja terorizma te priprema za mehanizam Evropske unije o graničnom prilagođavanju emisije ugljika.

Govorila je i o potencijalno novom zaduženju Bosne i Hercegovine kod MMF-a. Naglasila je da ne postoji zvanični zahtjev za novo zaduženje, ali da su vlasti pokazale interes za tu mogućnost. Na pitanje ko je konkretno pokazao zainteresovanost, odgovorila je da to treba pitati domaće vlasti.

"U Federaciji Bosne i Hercegovine postoji umjerena potreba za finansiranjem i u tom smislu može priuštiti nešto više prostora, dok Republika Srpska ima veće potrebe za finansiranjem. Tokom razgovora u RS-u smo stekli dojam da su vrlo samouvjereni da će moći iznijeti te potrebe, kombinacijom domaćeg i vanjskog zaduživanja", rekla je.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Alina Iancu
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE