GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF o bh. ekonomiji: Vlasti žele novo zaduženje

MMF o bh. ekonomiji: Vlasti žele novo zaduženje
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2023 / 08:04
Autor: SEEbiz / klix.ba
SARAJEVO - U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) danas su govorili o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, ukazali su na razlike između dva entiteta, rizike i mjere koje bi trebalo primijeniti protiv ekonomskih poteškoća.

Šefica MMF-ove misije u Bosni i Hercegovini Alina Iancu je na konferenciji za novinare istakla da se smanjuje stopa ekonomskog rasta, ali i da se smanjuje stopa inflacije. Međutim, kako je izjavila, stopa inflacije je i dalje neugodno visoka - 14 posto.

Procjena je MMF-a da će ovogodišnji ekonomski rast iznositi dva posto, što je ocijenjeno kao vrlo niskim za državu kao što je Bosna i Hercegovina. Srednjoročna procjena je da će ovaj rast iznositi tri posto, što se također smatra vrlo niskim. Očekuje se da će ovogodišnja stopa inflacije u prosjeku iznositi šest posto.

Iancu je kao najvećim rizicima za Bosnu i Hercegovinu navela naglo usporavanje ekonomskih aktivnosti u Evropi, rast političkih tenzija u zemlji i realizaciju finansijskih rizika. Suzbijanje inflacije je ocijenjeno kao ključnim.

"Ključno je suzbiti inflaciju. S obzirom na raspoložive instrumente, fiskalno sredstvo je glavno sredstvo u borbi protiv inflacije. Tražimo manje ekspanzivnu fiskalnu politiku, a to se može postići smanjenjem tekuće potrošnje", kazala je.


Ponovila je da je MMF pri stavu da je Bosni i Hercegovini potreban rast kamatnih stopa kao mjera protiv inflacije, čemu se prošle sedmice usprotivio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP). Ukazala je da velika razlika između kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini i eurozoni. Prema njenim riječima, ove stope u Bosni i Hercegovini su rasle za 75 bazni poena ili 0,75 posto, dok su u euro zoni rasle za 400 baznih poena ili četiri posto.

Iancu je pozvala na mjere za finansijsku stabilnost, što se prvenstveno odnosi na poboljšanje spremnosti za krize. Objasnila je šta trebaju podrazumijevati fiskalne, finansijske i ostale reforme:

Fiskalne reforme: ograničiti tekuću potrošnju, izvršenje pregleda zaposlenosti u javnom sektoru, bolje usmjeriti socijalna davanja, podstaknuti javne investicije kojima bi se podstakao rast privatnog sektora i povećati transparentnost javnog sektora;

Finansijske reforme: ključno je uspostaviti fond za finansijsku stabilnost kojim bi se pomoglo restrukturiranju banaka i koji bio bio podrška likvidnosti u izvanrednim okolnostima;

Ostale reforme - unapređenje poslovnog okruženja, digitalizacija, postepeni prelaz na zelenu energiju i borba protiv korupcije.

Šefica MMF-ove misije u Bosni i Hercegovini je kao dvije urgentne mjere istakla da se što prije usvoji novi zakon protiv pranja novca i finansiranja terorizma te priprema za mehanizam Evropske unije o graničnom prilagođavanju emisije ugljika.

Govorila je i o potencijalno novom zaduženju Bosne i Hercegovine kod MMF-a. Naglasila je da ne postoji zvanični zahtjev za novo zaduženje, ali da su vlasti pokazale interes za tu mogućnost. Na pitanje ko je konkretno pokazao zainteresovanost, odgovorila je da to treba pitati domaće vlasti.

"U Federaciji Bosne i Hercegovine postoji umjerena potreba za finansiranjem i u tom smislu može priuštiti nešto više prostora, dok Republika Srpska ima veće potrebe za finansiranjem. Tokom razgovora u RS-u smo stekli dojam da su vrlo samouvjereni da će moći iznijeti te potrebe, kombinacijom domaćeg i vanjskog zaduživanja", rekla je.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Alina Iancu
PROČITAJ I OVO
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE