GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Čeka nas usporeni globalni rast

MMF: Čeka nas usporeni globalni rast
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 16:35
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Svjetsko gospodarstvo suočava se s budućnošću anemičnog rasta, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF). Tijekom proljetnog sastanka financijskih institucija u SAD-u, direktorica MMF-a Kristalina Georgieva istaknula je da se više mora učiniti na polju produktivnosti.

Globalni BDP će se do 2029. usporiti na nekoliko decimala iznad tri posto, što je oko jedan posto manje od 20-godišnjeg prosjeka prije pandemije. Bez povećanja produktivnosti na globalnoj razini, najnovije istraživanje iz Washingtona ukazuje na značajno usporavanje razvijenih zemalja, što u kombinaciji s povećanjem javnog duga može stvoriti začarani krug.

MMF je naveo da se globalna stopa rasta stalno usporava od globalne financijske krize 2008.-2009. i pozvao na političke intervencije kako bi se ovaj trend preokrenuo. Nizak globalni rast vjerojatno će utjecati na životni standard i povećati ekonomske nejednakosti među zemljama, rekao je MMF, prenosi CentralBanking.

MMF pripisuje pad rasta od financijske krize do danas prvenstveno lošoj raspodjeli sredstava. Neučinkovita raspodjela resursa među tvrtkama "srušila" je produktivnost.

"Da nije bilo pogrešaka u raspodjeli sredstava, ukupni faktor produktivnosti mogao je biti 50 posto veći, a usporavanje rasta bilo bi manje ozbiljno", navodi se u izvješću MMF-a.

Scenarij niskog rasta, u kombinaciji s visokim kamatnim stopama, "mogao bi dovesti u pitanje održivost duga, ograničavajući sposobnost vlada da se suprotstave gospodarskom usporavanju i ulažu u socijalne ili ekološke inicijative", rekao je MMF.

Osim toga, "očekivanja slabih stopa rasta mogla bi obeshrabriti ulaganja u kapital i tehnologiju, pogoršavajući usporavanje." Sve je to pogoršano "snažnim vjetrovima koji proizlaze iz geoekonomske fragmentacije i štetne jednostrane trgovinske i industrijske politike".

Tagovi: mmf, georgieva, međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE