GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski izvoz lani pao prvi put u sedam godina

Kineski izvoz lani pao prvi put u sedam godina
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2024 / 08:04
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineski godišnji izvoz pao je prvi put u sedam godina 2023., iako su isporuke u prosincu premašile očekivanja, pokazali su carinski podaci u petak.

Izvoz je prošlog mjeseca porastao za 2,3% na godišnjoj razini u američkim dolarima, što je više od povećanja od 1,7% koje je prognozirala anketa Reutersa.

Uvoz je porastao za 0,2% u prosincu u odnosu na prethodnu godinu izraženo u američkim dolarima. To je nešto manje od povećanja od 0,3 posto koje su očekivali analitičari koje je anketirao Reuters.

No za 2023. izvoz je pao za 4,6%, što je prvi takav godišnji pad od pada od 7,7% u 2016., prema Wind Information-u.

Uvoz je prošle godine pao za 5,5 posto. Posljednji pad im je bio 2020., godine kada je počela pandemija Covid-19.

Kineska trgovina s glavnim partnerima opala je 2023. jer je potražnja za kineskom robom pala usred sporijeg globalnog rasta.

Podaci o kineskoj trgovini u prosincu su 'ohrabrujući', kaže ekonomist
Udruženje zemalja jugoistočne Azije bilo je najveći trgovinski partner Kine na regionalnoj osnovi 2023. godine, a slijedi ga Europska unija.

SAD je ostao najveći trgovinski partner Kine. Rusija je bila rijetka svijetla točka, s kineskim izvozom u tu zemlju koji se 2023. popeo za gotovo 47%, a uvozom za gotovo 13%.

"Kineski proizvođači predviđaju porast proizvodnje tijekom 2024. usred predviđanja čvršće globalne potražnje, veće potrošnje klijenata i ulaganja u nove proizvode", rekao je Caixin u objavi za svoj indeks menadžera nabave u proizvodnji za prosinac.

Indeks je pokazao blagi napredak u odnosu na studeni. "Međutim, stupanj optimizma je omekšao od studenog i ostao ispod prosjeka serije."

Tagovi: kina, izvoz, kineski izvoz, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE