GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska tvornička aktivnost porasla najjače u 13 mjeseci

Kineska tvornička aktivnost porasla najjače u 13 mjeseci
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2024 / 09:41
Autor: SEEbiz
PEKING - Tvorničke aktivnosti u Kini u ožujku su porasle najjačim tempom u više od godinu dana, pokazalo je privatno istraživanje u ponedjeljak, u znakovima stabilizacije rasta u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Indeks menadžera nabave u proizvodnji Caixin/S&P Global u Kini iznosio je 51,1 u ožujku - što je najjači od veljače 2023. - nakon što je u veljači iznosio 50,9. Ekonomisti su očekivali da će očitanje dosegnuti 51, prema anketi Reutersa. Oznaka od 50 točaka odvaja širenje od skupljanja.

Ovaj podatak potvrđuje još jedno službeno istraživanje proizvodne aktivnosti koje je nadmašilo tržišna očekivanja i bilo najjače u 11 mjeseci. Službeno istraživanje o neproizvodnim aktivnostima u Kini zabilježilo je svoje najjače očitanje od lipnja, dodajući ohrabrujuće nedavne podatke o izvozu i prodaji na malo.

"Općenito gledano, proizvodni sektor nastavio se poboljšavati u ožujku, uz ubrzanje ekspanzije ponude i potražnje, a potražnja u inozemstvu raste", rekao je Wang Zhe, viši ekonomist u Caixin Insight Group, u objavi istraživanja.

Kineski Nacionalni ured za statistiku objavio je podatke istraživanja u nedjelju koji pokazuju da je službeni proizvodni PMI zemlje u ožujku iznosio 50,8, što je njegov najjači rezultat od ožujka prošle godine koji je također bio jači od očekivanja od 49,9 u anketi Reutersa.

Ta su istraživanja obično prve točke ekonomskih podataka dostupnih svakog mjeseca i daju uvid u stanje kineskog gospodarstva.

Kina je postavila cilj rasta od "oko 5%" za 2024., dok je postavila omjer deficita i BDP-a od 3% za godinu i ponovila plan za udvostručenje "visokokvalitetnog rasta" i proizvodnje.

S obzirom na visoku bazu podataka za 2023., nekoliko je ekonomista upozorilo da će Peking možda morati posegnuti za snažnijim poticajima kako bi postigao svoje ciljeve rasta za 2024.

Najnoviji podaci ukazuju na neke dugotrajne zabrinutosti, posebice u vezi s cijenama.

Proizvođačke cijene u Kini padaju već više od godinu dana, dok su potrošačke cijene pale u četiri od posljednjih pet mjeseci.

Tagovi: kina, tvornice, proizvodnja, tvornička aktivnost
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE