GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska ekonomija snažno započela godinu

Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 07:26
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.

Maloprodaja je porasla 5,5%, što je bolje od očekivanog povećanja od 5,2% u anketi Reutersa, dok je industrijska proizvodnja porasla 7%, u usporedbi s procjenama rasta od 5%.

Ulaganja u dugotrajnu imovinu porasla su za 4,2%, više od 3,2% kako su procijenili analitičari.

Stopa nezaposlenosti u veljači za gradove iznosila je 5,3 posto.

Internetska maloprodaja fizičke robe porasla je 14,4% u odnosu na prethodnu godinu tijekom prva dva mjeseca godine.

Ulaganja u nekretnine u prva dva mjeseca ove godine pala su za 9 posto u odnosu na godinu prije. Investicije u infrastrukturu porasle su za 6,3 posto, a one u proizvodnju za 9,4 posto.

"Vjerujemo da je kineski sekvencijalni zamah rasta ostao solidan u prvom tromjesečju unatoč značajnom odstupanju između sektora", rekli su analitičari Goldman Sachsa u izvješću objavljenom u ponedjeljak nakon objave podataka.

"Međutim, kako bi se osigurao ambiciozni cilj rasta od "oko 5%" ove godine, i dalje je potrebno dodatno ublažavanje politike, posebno na strani potražnje (npr. fiskalna, stambena i potrošnja)."

Unatoč optimističnim rezultatima, glasnogovornik Državnog ureda za statistiku Liu Aihua upozorio je da je domaća potražnja i dalje nedovoljna.

Rekla je novinarima da su nekretnine i dalje u razdoblju "prilagodbe" i da je sveukupno gospodarstvo "u kritičnom razdoblju oporavka, transformacije i nadogradnje", prema CNBC-jevom prijevodu njezinih komentara na mandarinskom jeziku.

Na pitanje o stopi nezaposlenosti za osobe u dobi od 16 do 24 godine, Liu je rekao da će brojke biti objavljene nekoliko dana nakon mjesečne konferencije za novinare o ekonomskim podacima.

Ekonomske brojke za siječanj i veljaču obično se kombiniraju u Kini kako bi se izgladile varijacije u odnosu na lunarnu novu godinu, koja može pasti u oba mjeseca, ovisno o kalendarskoj godini. To je najveći državni praznik u zemlji, tijekom kojeg tvornice i poduzeća ostaju zatvoreni najmanje tjedan dana.

Ove godine, broj domaćih turističkih putovanja i prihodi tijekom praznika porasli su u usporedbi s prošlom godinom, kao i s brojkama prije pandemije iz 2019. No Nomurin glavni ekonomist za Kinu Ting Lu istaknuo je da je "prosječna turistička potrošnja po putovanju još uvijek 9,5% ispod razine prije pandemije u 2019.

Maloprodaja se nije oporavila od pandemije onoliko snažno koliko su mnogi očekivali jer su potrošači postali nesigurni oko svojih budućih prihoda.

“Potrošači su na ovom početku godine bili privremeno potaknuti potrošnjom povezanom s proslavama. U nedostatku odlučujućih poticaja povezanih s potrošnjom ove godine, mislimo da bi bilo teško održati snažan tempo potrošačke potrošnje ove godine,” rekla je glavna ekonomistica Oxford Economicsa Louise Loo u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Tagovi: kina, kineska ekonomija, potrošnja, maloprodaja, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE