GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja

Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 07:22
Autor: SEEbiz
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.

Bruto domaći proizvod u razdoblju od siječnja do ožujka porastao je 5,3% u usporedbi s prošlom godinom — brže od rasta od 5,2% u četvrtom kvartalu 2023. i rasta od 4,6% koji su očekivali ekonomisti u anketi Reutersa.

Na tromjesečnoj razini, kineski BDP porastao je 1,6% u prvom tromjesečju, u usporedbi s očekivanjima Reutersove ankete od 1,4% i revidiranim povećanjem u četvrtom tromjesečju od 1,2%. Peking je za 2024. postavio cilj rasta od oko 5%.

Rast je djelomično potaknut vanjskom potražnjom, jer je obujam izvoza porastao za 14% na godišnjoj razini, rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu.

Snažan rast u prvom tromjesečju učinit će vladu zadovoljnim svojim trenutnim političkim stavom, rekao je u bilješci objavljenoj u utorak.

"S padom vjerojatnosti smanjenja stope Feda, mislim da se smanjuje i mogućnost smanjenja stope od strane [Narodne banke Kine]", dodao je.

Napomenuo je da je PBOC u utorak odredio fiksirani tečaj za kineski juan prema američkom dolaru na 7,1028, slabiji od 7,0979 u ponedjeljak, što ukazuje da bi vlada mogla biti voljna tolerirati veću fleksibilnost tečaja. Slaba valuta čini izvoz zemlje manje skupim i poželjnijim.

Nakon objave podataka, offshore juan je malo ojačao, prije nego što se povukao sa svoje petomjesečne najviše razine zabilježene rano u utorak na 7,2724 u odnosu na dolar.

Industrijska proizvodnja za ožujak porasla je 4,5% na godišnjoj razini, što je ispod očekivanja od 6%. Maloprodaja je porasla 3,1% na godišnjoj razini, što je manje od očekivanja od 4,6%.

Slabiji rast industrijske proizvodnje od očekivanog u ožujku povezan je sa slabom stopom iskorištenosti industrijskih kapaciteta, dok usporavanje maloprodaje nije bilo "iznenađujuće", rekao je Bruce Pang, glavni ekonomist i voditelj istraživanja za Greater China at Investment tvrtka za upravljanje i nekretnine JLL.

Tagovi: kineska ekonomija, kina, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE