GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija snizila procjene rasta

Italija snizila procjene rasta
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 16:36
Autor: SEEbiz
RIM - Talijanska vlada blago je snizila procjene rasta gospodarstva u 2024. i 2025. godini zbog "kompliciranog međunarodnog i geopolitičkog okvira", rekao je ministar gospodarstva.

Talijanski BDP porast će u ovoj godini za jedan posto, navelo je ministarstvo financija u izvješću o gospodarstvu i financijama. U rujnu bili su prognozirali da će porasti za 1,2 posto.

Nova je procjena još uvijek znatno viša od konsenzusa većine neovisnih instituta prema kojima bi aktivnost trebala porasti za nekih 0,7 posto.

U 2025. godini vlada sada prognozira 1,2-postotni rast BDP-a, slabiji također za 0,2 postotna boda no što su bili očekivali prošle jeseni.

Pri izradi procjena vodilo se računa o "kompliciranom međunarodnom i geopolitičkom okviru", rekao je novinarima ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti, misleći na sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, objašnjava Reuters.

Proračunski deficit trebao bi se u ovoj godini spustiti na 4,3 posto, potvrdila je vlada prognozu od prošle jeseni, sa 7,2 posto u 2023. godini kada je uvelike premašio ciljanu razinu zbog skupih programa poticaja za renoviranje stambenih nekretnina.

U protekle četiri godine poticaji su državnu blagajnu stajali oko 219 milijardi eura, rekao je ministar gospodarstva. ′Superbonus′, najizdašniji među njima, omogućio je vlasnicima nekretnina porezni odbitak do 110 posto troškova građevinskih radova koji bi trebali smanjiti potrošnju energije.

U 2025. proračunski manjak trebao bi kliznuti na 3,7 posto i biti neznatno viši no što je ministarstvo financija do sada očekivalo, i kliznuti na tri posto u 2026.

Tagovi: ITALIJA, EKONOMIJA, GIORGETTI
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE