GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija snizila procjene rasta

Italija snizila procjene rasta
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 16:36
Autor: SEEbiz
RIM - Talijanska vlada blago je snizila procjene rasta gospodarstva u 2024. i 2025. godini zbog "kompliciranog međunarodnog i geopolitičkog okvira", rekao je ministar gospodarstva.

Talijanski BDP porast će u ovoj godini za jedan posto, navelo je ministarstvo financija u izvješću o gospodarstvu i financijama. U rujnu bili su prognozirali da će porasti za 1,2 posto.

Nova je procjena još uvijek znatno viša od konsenzusa većine neovisnih instituta prema kojima bi aktivnost trebala porasti za nekih 0,7 posto.

U 2025. godini vlada sada prognozira 1,2-postotni rast BDP-a, slabiji također za 0,2 postotna boda no što su bili očekivali prošle jeseni.

Pri izradi procjena vodilo se računa o "kompliciranom međunarodnom i geopolitičkom okviru", rekao je novinarima ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti, misleći na sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, objašnjava Reuters.

Proračunski deficit trebao bi se u ovoj godini spustiti na 4,3 posto, potvrdila je vlada prognozu od prošle jeseni, sa 7,2 posto u 2023. godini kada je uvelike premašio ciljanu razinu zbog skupih programa poticaja za renoviranje stambenih nekretnina.

U protekle četiri godine poticaji su državnu blagajnu stajali oko 219 milijardi eura, rekao je ministar gospodarstva. ′Superbonus′, najizdašniji među njima, omogućio je vlasnicima nekretnina porezni odbitak do 110 posto troškova građevinskih radova koji bi trebali smanjiti potrošnju energije.

U 2025. proračunski manjak trebao bi kliznuti na 3,7 posto i biti neznatno viši no što je ministarstvo financija do sada očekivalo, i kliznuti na tri posto u 2026.

Tagovi: ITALIJA, EKONOMIJA, GIORGETTI
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE