GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Veliki broj slovenskih radnika u potrazi za novim poslom

Istraživanje: Veliki broj slovenskih radnika u potrazi za novim poslom
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2023 / 18:39
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Polovica radnika očekuje rast nezaposlenosti u sljedećih 12 mjeseci, pokazalo je istraživanje koje je za portal MojeDelo proveo Valicon. Broj aktivnih tražitelja zaposlenja raste, a glavni razlog je želja za boljim uvjetima.

Na pitanje kako očekuju da će se u sljedećih 12 mjeseci promijeniti broj nezaposlenih u Sloveniji, lani je 14 posto ispitanika odgovorilo da ne zna, ove godine devet posto.

Nika Rakonjac, voditeljica marketinga Styria digital marketplaces komentirala je rezultate: „Razlog za nešto veći pesimizam ispitanika u pogledu nezaposlenosti treba tražiti u zvučnim otpuštanjima nekih svjetskih tehnoloških divova, au Sloveniji u vrijeme ankete otkaz u tvrtki Magna" pod čije okrilje spada MojeDelo.com. Unatoč svemu, broj kandidata koje poslodavci traže uz pomoć navedenog portala i dalje je vrlo velik.

U odnosu na prošlu godinu broj aktivnih tražitelja posla porastao je za više od desetine na 27 posto. Lani je 63 posto ispitanika željelo promijeniti posao u roku od nekoliko mjeseci, ove godine 53 posto. Onih koji žele odmah ili što prije promijeniti posao je 26 posto (lani 35 posto). Ove je godine pak za petinu porastao broj ispitanika koji vjeruju da dugoročno mogu ostati bez sadašnjeg posla.

Glavni razlog zašto ispitanici ove godine traže novi posao također je potraga za poslom s boljim radnim uvjetima. Najveći porast bilježi razlog "Tražim bolje odnose ili radno okruženje", koji je navelo više nego dvostruko više ispitanika nego lani.

"Glavni faktori odabira ostaju isti: pozitivno radno okruženje, blizina radnog mjesta i mogućnost zaposlenja na neodređeno vrijeme, koji, međutim, gube na važnosti u odnosu na prošlu godinu. Istraživanje je pritom zabilježilo najveći porast u mogućnosti rada od kuće i razrađenom sustavu nagrađivanja", dodali su.

Tagovi: Slovenija, slovensko tržište rada, slovenska ekonomija, radnici
PROČITAJ I OVO
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE