GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Sloveniji u rujnu ubrzala na 7,5 posto

Inflacija u Sloveniji u rujnu ubrzala na 7,5 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2023 / 19:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Životne potrepštine u rujnu su na godišnjoj razini u prosjeku porasle za 7,5 posto, a na mjesečnoj za 0,3 posto. Godišnjoj inflaciji najviše su pridonijele cijene hrane i bezalkoholnih pića, dok su mjesečnoj inflaciji pridonijele više cijene električne energije.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Slovenije (Surs), godišnji rast cijena u rujnu iznosio je 7,5 posto, dok je prethodni mjesec IZNOSILA 6,2 posto. Cijene usluga u prosjeku su porasle za 8,4 posto, a cijene roba za 7,0 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića utjecale su na godišnju inflaciju od 9,2 posto, a zajedno su inflaciji pridonijele s 1,6 postotnih bodova. Riječ je inače o najnižem godišnjem rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića od travnja 2020. godine, pojašnjava Surs.

Zbog ukidanja mjere smanjenog plaćanja doprinosa struja je poskupjela 26,5 posto i pridodala rastu potrošačkih cijena 0,9 postotnih bodova. Više cijene u skupini rekreacija i kultura (za 7,8 posto) pridonijele su 0,8 postotnih bodova, dok su 10,7 posto skuplji proizvodi i usluge iz skupine zdravlje podigli inflaciju za 0,6 postotnih bodova. Jednako toliko (9,2 posto) pridonijela su i poskupljenja u restoranima i hotelima.

Godišnja inflacija umjerena je za 0,3 postotna boda zbog 18,6 posto nižih cijena tekućih goriva. Dizelsko gorivo također je bilo jeftinije nego godinu prije, za 8,2 posto, čime je inflacija smanjena za još 0,2 postotna boda.

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u rujnu je iznosio 7,1 posto (lanjski rujan 10,6 posto). Na mjesečnoj su razini cijene mjerene ovim indeksom porasle za 0,7 posto.

Tagovi: INFLACIJA U SLOVENIJI, sLOVENIJA, LJUBLJANAA, HRANA
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE