GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU usporila u studenom

Inflacija u EU usporila u studenom
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2023 / 17:14
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Stopa inflacije u Europskoj uniji, eurozoni i u Hrvatskoj smanjena je u studenom na godišnjoj razini, a u Belgiji je zabilježena čak i deflacija, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama članicama, spustila se u studenom na 3,1 posto, s listopadskih 3,6 posto, objavio je europski statistički ured.

U eurozoni inflacija je u studenom iznosila 2,4 posto, usporivši u odnosu na 2,9 posto u listopadu, u skladu s procjenom objavljenom krajem studenog. Usporedbe radi, u studenome prošle godine u EU je dosezala 11,1 posto, a u eurozoni 10,1 posto, pokazuju tablice.

Belgija jedina s padom cijena

Samo u Belgiji su u studenom cijene pale na godišnjoj razini, za 0,8 posto, navodi se u izvješću Eurostata. Istodobno, najnižu stopu rasta potrošačkih cijena u studenom u odnosu na isti mjesec lani imale su Danska i Italija, od 0,3 odnosno 0,6 posto.

Najvišu, pak, godišnju stopu inflacije imala je Češka, od osam posto. Slijedi Mađarska, sa 7,7 posto te Slovačka i Rumunjska, s godišnjim stopama inflacije od 6,9 posto. Blizu je i Poljska, sa stopom inflacije od 6,3 posto.

Među zemljama s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, mjerenim HICP-om, zadržala se i Hrvatska, s godišnjom stopom inflacije od 5,5 posto, nakon listopadske u visini 6,7 posto, u skladu s podacima koje je Eurostat već objavio krajem studenog.

Najbliža Hrvatskoj je Bugarska, s istom godišnjom stopom inflacije, pokazuju tablice Eurostata. U studenome prošle godine, usporedbe radi, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj dosezala je 13 posto.

Na mjesečnoj razini pad cijena

U studenom su na mjesečnoj razini u EU potrošačke cijene pale za 0,4 posto, a u eurozoni za 0,6 posto. Procjena Eurostata s kraja studenog pokazivala je pad cijena u eurozoni u odnosu na listopad za 0,5 posto.

Najveći pad cijena zabilježila je Malta, od 2,9 posto. Slijede Cipar i Nizozemska, s padom po stopi od po 1,5 posto.

U Hrvatskoj su u studenom potrošačke cijene smanjene za 0,4 posto u odnosu na listopad, u skladu s već objavljenom procjenom Eurostata krajem studenog. Istu stopu pada cijena na mjesečnoj razini imale su Litva i Danska, pokazuje najnovije izvješće.

U Češkoj, Mađarskoj i Estoniji cijene su se pak zadržale na listopadskim razinama. Najveći rast cijena u Uniji imala je Poljska, za 0,6 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju tablice.

Tagovi: inflacija, europska unija, trgovina, maloprodaja, hrana, energija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE