GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Crnoj Gori nakon tri mjeseca opet raste

Inflacija u Crnoj Gori nakon tri mjeseca opet raste
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 12:47
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Nakon što su statističari posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježili pad potrošačkih cijena, u januaru su cijene ponovo porasle, pokazuju podaci Monstata.

“Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. u prosjeku su više za 0,5%”, navodi se u saopštenju Monstat-a.

Pored toga podaci Monsata pokazuju i da je inflacije u januaru ove u odnosu na godinu ranije iznosila 4,4%.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: mlijeko, sir i jaja; električna energija; povrće; snabdijevanje vodom; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu; poštanske usluge; ulja i masti”, pokazuju podaci Monstat-a.
Ipak podaci Monstat-a kažu da su u januaru u odnosu na decembar meso, veće i povrće bili jeftiniji i to od 0,3 odsto do 2,7 odsto.

Potrošačke cijene u periodu januar-decembar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 8,6%.

“Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva(1,5%); Ostala dobra i usluge (1,3%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1,2%); Hrana i bezalkoholna pića (1,1%); Alkoholna pića i duvan (1,0%); Komunikacije (0,9%); Rekreacija i kultura (0,7%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-2,7%); Prevoz (-0,7%); Restorani i hoteli (-0,3%). Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale”, navodi Monstat.

Tagovi: inflacija u Crnoj Gori, inflacija, Monstat, HRANA
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE