GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija pada, ali cijene hrane i pića nezaustavljivo rastu

Inflacija pada, ali cijene hrane i pića nezaustavljivo rastu
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2023 / 16:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Inflacija je u Hrvatskoj nastavila usporavati i u lipnju, ali rast cijena u kategoriji hrane i pića i duhana ponovo ubrzava.

Uz to, prema usporedivoj metodi za sve članice eurozone, Hrvatska ima treću najveću stopu inflacije, to su najvažniji podaci iz jučerašnjih objava Državnog zavoda za statistiku (DSZ) i Eurostata o prvim procjenama inflacije za lipanj, piše Novi list.

DZS je objavio procjenu da su potrošačke cijene u lipnju ove godine bile 7,7 posto veće nego lani, što znači da inflacija i dalje usporava, i to najvećim dijelom zbog pada cijena energije od 3,3 posto.

Iako je to sedmi mjesec u kojem se ublažava inflacijski udar, u Hrvatskoj su cijene u skupini hrane, piće i duhana rasle 13,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To znači da u kategoriji hrane cijene rastu gotovo dvostruko većim stopama od prosječne inflacije. Hrana je u lipnju u odnosu na svibanj poskupjela u prosjeku 1,4 posto, što je veći rast nego mjesec dana ranije, pa se poskupljenje hrane očito ubrzava kako se približava vrhunac turističke sezone.

Cijene usluga porasle su u odnosu na svibanj za 1,2 posto. U prvoj polovici ove godine potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su veće za deset posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I Eurostat je jučer objavio podatke o inflaciji mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) za članice eurozone i Hrvatska se nalazi pri samom vrhu po jačini inflacije, a i među onim je zemljama u kojima inflacijski stisak najsporije popušta.

U lipnju je prosječna inflacija u eurozoni bila 5,5 posto, i to je najniža stopa inflacije u eurozoni od siječnja 2020. godine. Prema istoj metodologiji inflacija je u Hrvatskoj bila 8,3 posto, a kako je ista stopa bila i u svibnju, Eurostatova računica pokazuje, za razliku od one koju je ponudio DZS, da inflacija u Hrvatskoj u lipnju nije usporavala, nego je stagnirala.

Uz to, Eurostatovi podaci govore da je u lipnju ove godine Hrvatska imala i veći rast cijena na mjesečnoj razini, 1,6 posto, što je najviše u posljednjih godinu dana, odnosno od lipnja 2022. godine.

U lipnju se Hrvatska po visini inflacije našla na trećem mjestu među članicama eurozone i veću inflaciju imaju jedino Slovačka i Estonija.

Slovačka je jedina članica eurozone koja ima dvoznamenkastu inflaciju, 11,3 posto, dok je na drugom mjestu Estonija s devet, no ta je baltička zemlja još lani bilježila stope inflacije iznad 20 posto.

Hrvatska koja je proteklih godinu dana bila otprilike na sredini među članicama EU-a po visini stope inflacije, sada se nalazi pri vrhu, što znači da je ublažavanje inflacije u Hrvatskoj sporije.

Tagovi: HRANA, PIĆE, CIJENE HRANE, DUHAN, jaja, šećer, Eurostat, inflacija
PROČITAJ I OVO
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE