GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će se i idućih mjeseci zadržati na razinama od oko 5%

Inflacija će se i idućih mjeseci zadržati na razinama od oko 5%
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 20:11
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prva procjena indeksa potrošačkih cijena potvrdila je nastavak dezinflacijskog procesa u listopadu.

Unatoč prosječnom porastu cijena dobara i usluga od 0,4% u odnosu na rujan, indeks potrošačkih cijena porastao je u listopadu na godišnjoj razini 5,8%. To je najniža godišnja stopa rasta cijena od početka 2022.

Prva procjena indeksa potrošačkih cijena, (na temelju 80%-90% obrađenih podataka) pokazala je na nastavak usporavanja rasta godišnje stope inflacije koje traje, izuzev kolovoza, od kraja prošle godine. Naime, unatoč prosječnom porastu cijena dobara i usluga od 0,4% u odnosu na rujan, indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 5,8%. To je najniža godišnja stopa rasta cijena od siječnja 2022. U prvih deset mjeseci prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 8,7%.

Na mjesečnoj razini, drugi mjesec zaredom zabilježen je pad cijena hrane, dok su cijene usluga nakon smanjenja u rujnu ponovno zabilježile rast (Hrana, piće i duhan -0,5%, Usluge +0,4%). Procjena sugerira na pad cijena i u Energiji (za 1,1%), dok je porast stope ostvaren u Industrijskim neprehrambenim proizvodima bez energije (+2,4%).

Usporavanje godišnje stope inflacije posljedica je učinka baznog razdoblja odnosno činjenice da su cijene već sredinom drugog tromjesečja prošle godine započele s dvoznamenkastom dinamikom rasta. Godišnji rast cijena nastavljaju predvoditi cijene hrane i usluga, dok dinamika rasta cijena kod energije nastavlja usporavati.

Prema preliminarnim podacima, prosječni godišnji rast cijena Hrane nastavlja usporavati vjerojatno i pod utjecajem administrativnog ograničavanja pojedinih prehrambenih proizvoda. U kategoriji Hrana, piće i duhan cijene su u prosjeku više za 8,1% u odnosu na prošlogodišnji listopad. S druge strane, pod utjecajem još uvijek solidne potražnje i poraslih troškova, cijene Usluga bilježe ponovno ubrzanje godišnje stope rasta, s prosječnih 6,9% u rujnu na 7,3% u listopadu. Naposljetku, pozitivan doprinos u listopadu došao je i od cijena Industrijskih neprehrambenih proizvoda (čiji je rast iznosio 5,6%), dok su cijene Energije zabilježile u promatranom mjesecu pad (-0,2%).

Promatra li se harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) njegov rast u odnosu na indeks potrošačkih cijena je u promatranom mjesecu bio nešto viši te je iznosio 6,7% (0,2% mjesečno). Navedeno i dalje odražava činjenicu da harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) uvažava i potrošnju stranih gostiju. Isključimo li hranu i energiju, temeljna stopa inflacije iznosila je 7,4% (nakon 7,3% godišnje u rujnu).

U istom mjesecu godišnja promjena u europodručju za harmonizirani indeks cijena spustila se na 2,9%, dok je temeljna inflacija (koja isključuje energiju i hranu) iznosila 4,2%. Opća stopa inflacije usporila je snažnije od tržišnih očekivanja te je na najnižim razinama od srpnja 2021. Hrvatska se tako smjestila u gornji dio ljestvice, među državama s najintenzivnijim rastom opće razine cijena.

Ustrajnost temeljne inflacije, jedan je od ključnih čimbenika zadržavanja restriktivne monetarne politike dulje vrijeme i očekivanja da će ključne kamatne stope ostati na trenutnim razinama barem do trećeg tromjesečja 2024.

Iako očekujemo da će se trend smanjivanja godišnje stope inflacije te pad percepcije inflacije i inflacijskih očekivanja nastaviti prema kraju godine, rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini zadržavat će se na relativno visokoj razini oko 5%. Vladine mjere za suzbijanje rasta cijena (osobito limitiranje cijena električne energije te određenih prehrambenih proizvoda) podržavat će ostvarenje navedenih očekivanja.

U skladu s ustrajnijom inflacijom od prijašnjih očekivanja, čemu pridonosi, primjerice, još uvijek snažna potražnja za uslugama, dvoznamenkasti nominalan rast plaća, rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, projiciramo da će prosječna stopa inflacije za cijelu 2023. iznositi 8%. S druge strane, usporavanje ekonomske aktivnosti i transmisija restriktivne monetarne politike kroz rast troškova financiranja čimbenici su koji bi trebali djelovati u suprotnom smjeru. Stoga će se tijekom 2024. dezinflacijski proces nastaviti te očekujemo spuštanje prosječne stope rasta na 3,3%. Međutim, navedena stopa izložena je rizicima da bude viša zbog snažnog tržišta rada, daljnjeg nastavka pritisaka na rast plaća te geopolitičkih nestabilnosti koji mogu izazvati poremećaje na svjetskim tržištima te posljedično prouzročiti prelijevanje na lokalno

Tagovi: INFLACIJA, CIJENE, HRANA, ENERGIJA, TRGOVINA, POTROŠNJA
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE