GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će i dalje usporavati, ali ne željenim intenzitetom

Inflacija će i dalje usporavati, ali ne željenim intenzitetom
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 08:29
Autor: RBA analize
ANALIZA - Podržan i trećom zaredom negativnom promjenom na mjesečnoj razini (-0,4% u odnosu na prosinac) indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%. To je najniža godišnja stopa rasta potrošačkih cijena od listopada 2021.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije, hrane, pića i duhana iznosila je u siječnju 4,4% (-1,2% mjesečno na krilima nižih cijena Industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije), što je najskromnija godišnja stopa rasta od ožujka 2022.

Na mjesečnoj razini, rast cijena zabilježen je kod Hrane, pića i duhana te Usluga, za 1,1% odnosno 0,7%. Cijene Energije niže su za 0,5%, a cijene Industrijski neprehrambenih proizvoda bez energije za 3,2%. Cijene Energije bilježe mjesečno smanjenje i četvrti mjesec zaredom.

Na godišnjoj razini, rast cijena nastavljaju predvoditi cijene hrane i usluga, dok cijene energije padaju. Prosječni godišnji rast cijena Hrane, pića i duhana usporio je u siječnju na 6,1% (u odnosu na 6,3% u prosincu). Uz tekuće pritiske koji poprimaju obrasce iz pretpandemijskog razdoblja i još uvijek izražen utjecaj učinka baznog razdoblja, za očekivati je tijekom godine približavanje godišnje stope rasta cijena hrane godišnjoj stopi opće inflacije. Najznačajniji rizik da inflacija hrane bude viša od očekivane odnosi se na stranu ponude, primjerice, na potencijalne klimatske nepogode koje bi mogle gurati tekuće cijene na više razine.

Cijene usluga usporile su u siječnju na 5,9% (s 6,3% u prosincu), a pozitivan doprinos ukupnoj inflaciji generiran je i od strane cijena Industrijskih neprehrambenih proizvoda (+2,9%), dok su cijene Energije zabilježile pad za 0,4%. Na usporavanje rasta cijena usluga ponajviše je djelovao učinak baznog razdoblja, budući da je na početku 2022. godišnja stopa rasta iznosila rekordnih 9,3%. Intenzivniju dezinflaciju u promatranoj kategoriji još uvijek usporavaju tekući pritisci, što se zrcali u mjesečnoj promjeni. Navedeno bi ove godine moglo nastaviti naglašavati ustrajan karakter temeljne inflacije, koja isključuje kolebljive cijene energije i hrane. U cijenama usluga posebice se odražavaju i trendovi u kretanju nominalnih plaća, koje nastavljaju bilježiti snažan godišnji rast.

U skladu s gore navedenim, spuštanje inflacije prema ciljanoj razini središnje banke usporavat će zategnuto tržište rada, odnosno pritisci na rast nominalnih (realnih) plaća koji, s jedne strane, održavaju solidnu domaću potražnju, a s druge strane, potiču poduzeća na prelijevanje viših troškova proizvodnje na krajnjeg potrošača. Osim niske nezaposlenosti i rasta plaća, očekivana solidna potražnja za turističkim uslugama također će nastaviti djelovati u smjeru potpirivanja potražnje za raznim dobrima i uslugama.

Ipak, uz pretpostavku nastavka relativne stabilnosti cijena energije, prehrambenih i drugih sirovina na svjetskom tržištu te zadržavanje učinkovitosti opskrbnih lanaca, u ovoj godini očekujemo nastavak dezinflacijskog procesa.

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u odnosu na siječanj 2023., najviše su porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli (10%, doprinos ukupnom porastu s 0,51pb), Hrana i bezalkoholna pića (za 6,5%, +1,72 postotna boda), Zdravlje (za 5,5%, +0,17 postotnih bodova). U odnosu na prosinac, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupini Zdravlje (+2,1%, doprinos porastu s 0,07pb). U suprotnom smjeru djelovao je pad cijena u skupini Odjeća i obuća (-13,1%, i doprinos padu za 0,84pb), što je odraz sezonskih sniženja.

Tagovi: inflacija, cijene, hrana, energija, prijevoz, usluge, turizam
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE