GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija bi u rujnu trebala usporiti, ali...

Inflacija bi u rujnu trebala usporiti, ali...
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2023 / 11:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su blago ubrzale s rastom, što je u skladu s našim očekivanjima.

U odnosu na kolovoz 2022. potrošačke su cijene bile više za 7,8%. U odnosu na prethodni mjesec one su u prosjeku više za 0,6%.

Prva procjena indeksa potrošačkih cijena temelji se na podacima o maloprodajnim cijenama od pristiglih izvora podataka do kraja referentnog mjeseca na koji se cijene odnose, što čini oko 80% do 90% pristiglih i obrađenih podataka. Preostali pristigli podaci obrađuju se naknadno i uključuju u izračun indeksa za potrebe konačnog objavljivanja podataka.

Očekivano, snažan doprinos rastu cijena i dalje dolazi od rasta cijena u kategoriji hrane. Procijenjena godišnja stopa cijena u kategoriji Hrana, piće i duhan iznosila je razmjerno visokih 10,1%. Na mjesečnoj razini, u ovoj su kategoriji cijene porasle za 0,2% prema prvoj procjeni. Predmnijevamo da su samo cijene hrane unatoč blagom usporavanju i tijekom kolovoza zabilježile dvoznamenkasti rast te da su ujedno zbog visokog udjela u košarici imale najveći doprinos inflatornim kretanjima u promatranom mjesecu. Nakon tri mjeseca negativnih godišnjih stopa, prosječne cijene energije bile su u kolovozu više za 4,3% u odnosu na kolovoz 2022. (+2,7% na mjesečnoj razini). Naposljetku, Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije viši su za 7,4%, a Usluge 7,8% u odnosu na lanjski kolovoz.

Promatra li se harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC), u kolovozu je godišnji rast ubrzan na 8,5% (+8,1% u srpnju). Veći rast HIPC od IPC uvelike je posljedica činjenice da harmonizirani indeks potrošačkih cijena uvažava i potrošnju stranih gostiju. Stoga je udio ugostiteljskih usluga, a osobito usluga smještaja veći kod HIPC u usporedbi s indeksom potrošačkih cijena. Rast cijena u europodručju zaustavio je s usporavanjem u kolovozu te se zadržao na srpanjskih 5,3% uz najvišu stopu rasta zabilježenu također u kategoriji Hrane, pića i duhana (+9,8% godišnje). Temeljna stopa inflacije u europodručju usporila je na 5,3% (-0,2pb u odnosu na srpanj). Višu godišnju stopu inflacije od Hrvatske, među državama europodručja, zabilježila je jedino Slovačka (9,6%).

Očekujemo kako će rujan donijeti usporavanje inflatornih pritisaka, koje će se nastaviti u posljednjem tromjesečju, prvenstveno zbog učinka baznog razdoblja i pada cijena energije. Ipak, inflatorni pritisci i dalje ostaju razmjerno povišeni. Snažan nominalni rast plaća, koji je premašio stopu inflacije uz solidnu turističku sezonu pojačava potražnju i podržava daljnje jačanje osobito cijena usluga otvarajući rizike spirale rasta cijena uslijed rasta cijena plaća.

Rast cijena hrane prema kraju godine trebao bi usporavati, ali na razini cijele godine pod utjecajem izrazito povišenih stopa u prvom dijelu godine (potencijalno i do rujna) one će i drugu godinu zaredom imati dvoznamenkasti rast te tako ponovno imati najveći doprinos ukupnom indeksu potrošačkih cijena. Cijene usluga bit će jedne od ključnih odrednica utjecaja na temeljnu stopu inflacije.

Tagovi: INFLACIJA, HRANA, RESTORANI, SMJEŠTAJ, HOTELI, TURIZAm
PROČITAJ I OVO
Japan u svibnju s najbržim rastom izvoza od 2022.
IZVOZ
Japan u svibnju s najbržim rastom izvoza od 2022.
TOKYO - Japan je u svibnju zabilježio najbrži rast izvoza od 2022. Na godišnjoj je razini ojačao za 13,5 posto, nakon što je već u travnju porastao za 8,3 posto, objavilo je tamošnje Ministarstvo financija.
Inflacija u Britaniji nakon gotovo tri godine ponovno na ciljanih dva posto
INFLACIJA
Inflacija u Britaniji nakon gotovo tri godine ponovno na ciljanih dva posto
LONDON - Britanija se u svibnju vratila na ciljanu inflaciju prvi put od srpnja 2021.
Usamljeni ste na poslu? Ovo je pet stvari koje će vam pomoći
PREPORUKE
Usamljeni ste na poslu? Ovo je pet stvari koje će vam pomoći
NEW YORK - Globalno, jedan od pet zaposlenika svakodnevno osjeća usamljenost, a mlađe osoblje dodatno je izloženije tom osjećaju.
Baerbock: Vize za kvalificirane radnike idu puno brže
LOGIČNO
Baerbock: Vize za kvalificirane radnike idu puno brže
BERLIN - Uprava u Njemačkoj je, prema prvim procjenama, znatno brže počela izdavati vize za kvalificirane radnike iz inozemstva, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.
Američka maloprodaja u svibnju porasla slabije od očekivanja
SLABO
Američka maloprodaja u svibnju porasla slabije od očekivanja
WASHINGTON - Američka maloprodaja je u svibnju rasla sporije od očekivanog jer su visoke kamatne stope i inflacija nastavile pritiskati potrošače.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE