GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iduće godine inflacija nastavlja padati, na razine blizu 3%

Iduće godine inflacija nastavlja padati, na razine blizu 3%
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2023 / 12:38
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema konačnim podacima DZS-a, rast potrošačkih cijena usporio je na godišnjoj razini sa 6,7% u rujnu na 5,8% u listopadu, najnižu razinu od siječnja 2022.

Vrhunac inflatornih pritisaka zabilježen je u studenom 2022. (+13,5%). Kontinuitet usporavanja godišnje inflacije posljedica je učinka baznog razdoblja, posebice kod cijena energije, koje su znatno niže u usporedbi s vrijednostima zabilježenim tijekom prethodne godine. Na mjesečnoj razini, potrošačke cijene više su za 0,5%, a istom dinamikom rastu od kolovoza. U prvih deset mjeseci prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 8,7%.

Na mjesečnoj razini, prema posebnim agregatima, pad cijena ostvaren je u Energiji (-1,2%) te komponenti Hrana, piće i duhan (-0,4%). Rast u odnosu na rujan bilježe Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (+2,7%) te Usluge (+0,4%). Korekcija cijena u Energiji vjerojatno odražava prelijevanje trendova na svjetskom tržištu sirove nafte na tržište naftnih derivata. Istovremeno je pad cijena u kategorijama Hrane najvjerojatnije posljedica administrativnog ograničenja cijena određenih proizvoda na temelju rujanske odluke Vlade. S druge strane, cijene Usluga bilježe rast uslijed još uvijek solidne potražnje i poraslih ulaznih troškova (primjerice, rast plaća i više cijene prehrambenih proizvoda).

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u odnosu na rujan, najviše su porasle cijene u skupinama Odjeća i obuća (11,1%, doprinos ukupnom porastu s 0,68pb), što je, kao i u rujnu, odraz i sezonalnosti (nove kolekcije). Slijedi Komunikacija (2,7%, +0,14 pb), Obrazovanje (1,2%, +0,01pb), Zdravlje (0,5%, +0,02pb), Razna dobra i usluge (0,3%, +0,02pb). S druge strane, rast cijena na mjesečnoj razini ublažen je padom u Rekreaciji i kulturi (0,8%, -0,04pb), Prijevozu (0,6%, -0,08pb) te u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (0,5%, -0,13pb) i Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (0,5%, -0,08pb).

Najveći rast cijena u odnosu na listopad 2022. zabilježen je u skupini Restorani i hoteli (12,1%, doprinos rastu od 0,61pb), a slijedi Hrana i bezalkoholna pića (8,7%, +2,31pb), Rekreacija i kultura (6,7%, +0,35pb), Odjeća i obuća te Razna dobra i usluge (po svakoj skupini za 6,6%, doprinos porastu od +0,40 odnosno +0,41 postotni bod). Uz cijene hrane, cijene usluga, osobito smještaja, tako nastavljaju snažno doprinositi povišenim razinama inflacije.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije, hrane, pića i duhana iznosila je u listopadu 6,5%, što zrcali upravo ustrajnost rasta cijena usluga.

Iako očekujemo da će se trend smanjivanja godišnje stope inflacije te pad percepcije inflacije i inflacijskih očekivanja nastaviti prema kraju godine, stopa rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini zadržavat će se na relativno visokoj razini, oko 5%. Vladine mjere za suzbijanje rasta cijena (osobito limitiranje cijena električne energije te određenih prehrambenih proizvoda) podržavat će ostvarenje navedenih očekivanja. Očekujemo da će prosječna stopa inflacije za cijelu 2023. iznositi 8%. Tijekom 2024. dezinflacijski proces će se nastaviti te očekujemo spuštanje prosječne stope rasta na 3,3%. Međutim, navedena stopa izložena je rizicima da bude viša zbog snažnog tržišta rada, daljnjeg nastavka pritisaka na rast plaća te geopolitičkih nestabilnosti. S druge strane, usporavanje ekonomske aktivnosti i transmisija restriktivne monetarne politike kroz rast troškova financiranja čimbenici su koji bi trebali djelovati u suprotnom smjeru.

Promatra li se harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) njegov rast u odnosu na indeks potrošačkih cijena je u listopadu bio nešto viši te je iznosio 6,7% (0,2% mjesečno). Navedeno je odraz činjenice da skupine poput Smještaja te Restorana i hotela imaju veći ponder u potrošačkoj košarici kod harmoniziranog indeksa od onog u nacionalnom indeksu potrošačkih cijena.

Tagovi: INFLACIJA, HRANA, energija, temeljna inflacija, cijene
PROČITAJ I OVO
Austrija u trećem kvartalu skliznula u tehničku recesiju
PAD
Austrija u trećem kvartalu skliznula u tehničku recesiju
BEČ - Bruto domaći proizvod (BDP) Austrije u trećem je ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na drugo pao za 0,5 posto, pokazuju danas objavljeni službeni podaci, što je drugi uzastopni pad. Austrija se tako našla u tehničkoj recesiji. Statističari ističu da nema razloga za uzbunu, prenosi austrijska tiskovna agencija APA.
U listopadu pao ključni indikator američke inflacije
CIJENE
U listopadu pao ključni indikator američke inflacije
WASHINGTON - Godišnja stopa inflacije na potrošačkoj razini isključujući cijene hrane i energije, koje američka središnja banka (Fed) najviše uzima u obzir u svojoj monetarnoj politici, u listopadu je u odnosu na rujan smanjena za 0,2 postotna boda na 3,5 posto, objavio je danas Ministarstvo trgovine SAD-a.
Europska komisija isplatila Hrvatskoj treću ratu od 700 milijuna eura u okviru NPPO-a
ISPLATA
Europska komisija isplatila Hrvatskoj treću ratu od 700 milijuna eura u okviru NPPO-a
BRUXELLES - Europska komisija isplatila Hrvatskoj treću ratu od 700 milijuna eura u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti
OECD očekuje skroman rast svjetskog gospodarstva i u idućim godinama
OČEKIVANJA
OECD očekuje skroman rast svjetskog gospodarstva i u idućim godinama
ZAGREB - Svjetsko gospodarstvo trebalo bi skromno rasti i u idućim godinama pod pritiskom podignutih kamatnih stopa, slabije trgovine i prigušenog raspoloženja potrošača, procjenjuje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla drugi mjesec zaredom
TREND
Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla drugi mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu na godišnjoj razini porasla drugi mjesec zaredom, no sporije nego mjesec dana prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE