GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I druga procjena potvrdila rast inflacije u kolovozu

I druga procjena potvrdila rast inflacije u kolovozu
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 13:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB -Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u kolovozu 7.8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je danas DZS, što znači da je inflacija na godišnjoj razini porasla prvi put nakon osam mjeseci pada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u kolovozu stopa inflacije iznosila 7.8 posto u odnosu na kolovoz 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, srpanj ove godine, bila viša za 0.5 posto.

Time je DZS potvrdio prvu procjenu, objavljenu 31. kolovoza, o kretanju inflacije na godišnjoj razini, dok je blago na niže korigirao njenu stopu na mjesečnoj razini, koja je po prvoj procjeni iznosila 0.6 posto. Stopa inflacije na godišnjoj razini je tako porasla prvi puta nakon osam mjeseci pada.

Naime, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13.5 posto, u prosincu je rast inflacije usporio na 13.1 posto, u siječnju je iznosila 12.7 posto, u veljači 12 posto, ožujku 10.7 posto, travnju 8.9 posto, svibnju 7.9, lipnju 7.6 posto, a u srpnju 7.3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 14.2 posto, slijedi hrana i bezalkoholna pića s 11 posto, odjeća i obuća s 9.9 posto, te kategorija raznih dobara i usluga s 9.4 posto.

Nadalje, cijene u kategoriji rekreacije i kulture skočile su za 7.7 posto, u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 7.5 posto, zdravlja za 6.6 posto, u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 6.2 posto, a alkoholnih pića i duhana za 5.5 posto.

Najblaži rast je zabilježen u kategoriji komunikacija, za 3.5 posto, te prijevoza, za 3.3 posto. Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena je u komponentama hrana, piće i duhan iznosio 10.1 posto, usluge su porasle za 7.8 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 7.2 posto, te energija, 4.2 posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene prijevoza, za 2.9 posto te komunikacija, za 1.4 posto. Slijede restorani i hoteli s rastom od 0.7 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, hrane i bezalkoholnih pića s 0.5 posto, rekreacija i kultura s 0.4 posto, te razna dobra i usluga s 0.3 posto.

Najblaži rast, za po 0.2 posto, zabilježile su kategorije hrane i bezalkoholnih pića te alkoholnih pića i duhana. S druge strane, pad cijena je zabilježen u kategoriji odjeće i obuće, i to za 4.2 posto, što je efekt sezonskih sniženja.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama energija, za 2.6 posto, usluge, za 0.7 posto, te hrana, piće i duhan, za 0.2 posto, dok je u komponenti industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije zabilježen pad cijena za 0.7 posto, podaci su DZS-a.

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u kolovozu u odnosu na srpanj u prosjeku su porasle za 0.5 posto, dok su u odnosu na kolovoz 2022. godine, odnosno na godišnjoj razini porasle za 8.4 posto.

Tagovi: INFLACIJA, MALOPRODAJA, CIJENE, TRGOVINA, HRANA
PROČITAJ I OVO
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
KINA
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
PEKING - Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u svibnju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
Raspoloženje potrošača u SAD-u dodatno palo u lipnju
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u dodatno palo u lipnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama u lipnju je u odnosu na svibanj pala sa 69,1 bodova na 65,6 bodova.
Ekonomisti: Njemačka neće previše profitirati od Eura 2024
BEZ EFEKTA
Ekonomisti: Njemačka neće previše profitirati od Eura 2024
BERLIN - Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj znači više novca za hotele i restorane, ali prema procjenama ekonomista malo je vjerojatno da će turnir imati veći učinak na cjelokupno gospodarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE