GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Hoće li Njemačka povući za sobom pad robnog izvoza iz Hrvatske?

HUP: Hoće li Njemačka povući za sobom pad robnog izvoza iz Hrvatske?
DOMINO EFEKT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 09:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Njemački BDP je očekivano, u trećem kvartalu pao po stopi od 0,1 posto kvartalno, a po sličnoj stopi smanjena je i osobna potrošnja njemačkih građana.

Njemačka će ekonomija pod teretom snažnog pogoršanja uvjeta financiranja dodatno pasti i u četvrtom kvartalu 2023. godine, što nimalo ne čudi s obzirom na to da tijekom posljednjih 50 godina u Njemačkoj svaki ciklus rasta kamatnih stopa redovito vodio u recesiju uz prosječni odmak od tri kvartala od početka podizanja ključnih kamata do početka recesije, piše glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić u Fokusu tjedna.

Unatoč nedavnoj stabilizaciji tvorničkih narudžbi, njihovo pogoršanje u godini za nama negativno će djelovati na kretanje industrijske proizvodnje nakon što su njemačke tvrtke uglavnom odradile narudžbe akumulirane tijekom pandemijske krize. Naime, prerađivačka industrija sve više posrće pod teretom slabe globalne potražnje i narušene konkurentnosti, zbog skupljeg ugovaranja ključnih energenata kao i rasta eura na štetu konkurentnosti poduzeća.

– Nedavni kolaps novih narudžbi također sugerira snažan pad građevinskih aktivnosti. Iako inflacija usporava, a plaće ubrzavaju rast, sentiment potrošača značajno se pogoršao pa ne očekujemo ni oporavak osobne potrošnje. Stoga u 2023. očekujemo slab rast ekonomije euro područja od oko 0,3 posto uz pad njemačkog BDP-a od oko 0,5 posto. Uz pretpostavku da će recesija trajati do proljeća iduće godine, smanjeni statistički prijenos upućuje na daljnji pad njemačke ekonomije po stopi od -0,3 posto te stagnaciju u euro području uz kretanje BDP-a na razini od +0,1 posto u 2024. godini – tvrdi Stojić.

ESB neće žuriti s poboljšanjem uvjeta financiranja dok god trajno ne obori temeljnu inflaciju. Pritom njemačke kompanije sve višu brinu zbog neizvjesnih ekonomskih i klimatskih politika vlade, što treba gledati u kontekstu snažnog pogoršanja atraktivnosti Njemačke kao investicijske destinacije posljednjih desetak godina.

Kvaliteta poslovanja u Njemačkoj godinama se pogoršava i zbog zastarjele cestovne mreže, duge procedure izdavanja poslovnih dozvola, obrazovnih standarda te visokih poreza. Na tragu njemačkih slabosti, u drugoj polovici godine očekujemo određeno ubrzanje pada industrijske proizvodnje u Hrvatskoj te robnog izvoza. Iz toga proizlazi da bi industrijske proizvođačke tvrtke u Hrvatskoj mogle zabilježiti pad robnog izvoza i do 10 posto.

Tagovi: njemačka, njemački izvoz, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE