GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB prognozira blago ubrzanje rasta, uz nižu inflaciju

HUB prognozira blago ubrzanje rasta, uz nižu inflaciju
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2023 / 12:36
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Glavni ekonomisti vodećih hrvatskih banaka očekuju da će službeni podaci za 2023. godinu, kada budu objavljeni početkom 2024., pokazati rast realnog BDP-a po stopi od 2,3%.

Raspon njihovih očekivanja kreće se u okviru uskog intervala između 2,1% i 2,4%. To je za nijansu niže od očekivanja drugih institucija. Na primjer, Europska komisija očekuje rast po stopi od 2,6% za 2023. godinu, kao i HNB.

Na rast u ovoj godini najviše su utjecale realna osobna potrošnja (2,4%) i investicije (po stopi od 3,8%) što je ipak niže od očekivanja iz srpnja kada je očekivani rast investicija iznosio 5,1%. Glavna promjena u odnosu na ranija očekivanja odnosi se na pad realnog izvoza po stopi od 1,7%. To je posljedica usporavanja inozemne potražnje za hrvatskim izvozom roba i usluga zbog plitke recesije kod nekih od glavnih trgovačkih partnera (Njemačka). Ipak, očekuje se pad realnog uvoza po stopi od 3,8%, što znači da će doprinos neto izvoza BDP-u ostati pozitivan.
Središnja uloga rasta najvažnije komponente BDP-a, osobne potrošnje, opravdana je rastom realnih osobnih dohodaka 2023. unatoč visokoj prosječnoj inflaciji od 8,1%. Dvoznamenkasta stopa rasta plaća (13,1%), uz pad stope nezaposlenosti na 6,4% osigurale su brz oporavak realne osobne potrošnje, nizak fiskalni deficit (-0,5%) i pad omjera javnog duga na očekivanih 62,3% na kraju 2023.

Prognoze za 2024. potpuno su ujednačene na stopi rasta od 2,5%. To je identična prognoza kao nedavno objavljena prognoza Europske komisije i niže od HNB-ovih 3%. Ipak, među glavnim ekonomistima i u odnosu na ranije prognoze postoje značajne razlike u pogledu strukture doprinosa pojedinih komponenti BDP-a. Prvo, prognozira se brži rast realne osobne potrošnje (3,1% 2024. naspram 2,4% 2023.). Razlog je usporavanje inflacije. Mjerena kao godišnji prosjek trebala pasti bi na 3,6%, uz nastavak rasta prosječne plaće po stopi od 8,6%. Međutim, glavni ekonomisti u prosjeku predviđaju sporiji rast investicija (2,2% 2024. naspram 3,8% 2023.). Kod komponente investicija postoje najveće razlike između individualnih prognoza. Najveći optimist predviđa rast investicija po stopi od 4,2%, a najveći pesimist predviđa pad po stopi od 3%.

Optimistična prognoza počiva na scenariju oporavka privatnih investicija uz minimalan utjecaj sporijeg povlačenja EU sredstava 2024. zbog isteka priljeva europskih sredstava iz višegodišnjeg financijskog okvira 2014.-2020. Pesimistična prognoza predviđa učinak litice koji je povezan sa smanjenim priljevom EU sredstava, uz nastavak stagnacije investicija u privatnom sektoru.

Prognoze su ujednačenije u pogledu rasta realnog izvoza i uvoza roba i usluga. Glavni ekonomisti očekuju postupan oporavak gospodarstava u srednjoj Europi predvođen blagim oporavkom u Njemačkoj, tako da bi izvoz mogao rasti po stopi od 3,4% (raspon očekivanja između 2,4 i 5,5%), a uvoz, koji se kreće pod utjecajem rasta domaće potražnje, po nešto većoj stopi, 3,9% (raspon očekivanja između 3,0 i 6,0%). Uz takva kretanja, stopa nezaposlenosti mogla bi pasti na 6,2%. U skladu s vladinim planom, svi očekuju produbljivanje deficita do oko 2% BDP-a, što će zadržati omjer vanjskog duga iznad granice od 60% (prosjek očekivanja na kraju 2024. nalazi se na 60,3%, uz raspon očekivanja od 59,0 do 61,4%). Inflacija (prosjek na prosjek godine) će i dalje davati doprinos smanjenju omjera javnog duga. Iako je očekivanih 3,6%, uz uzak raspon prognoza između 3,3 i 3,8% osjetno niže od inflacije za 2023. godinu, glavni ekonomisti smatraju da će snažna domaća potražnja zadržati inflaciju u Hrvatskoj na malo višoj razini od prosjeka europodručja.

Tagovi: hub, inflacija, bdp, hrvatska ekonomija, hrvatska udruga banaka
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE