GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Han: EU treba novu industrijsku politiku

Han: EU treba novu industrijsku politiku
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2024 / 07:44
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - EU treba novu industrijsku politiku kako bi mogla zadovoljiti nove strateške potrebe i smanjiti zaostatak za zahtjevnom globalnom konkurencijom, istaknuo je ministar gospodarstva Matjaž Han na jučerašnjem sastanku ministara EU za konkurentnost.

Također je istaknuo važnost unutarnjeg tržišta koje dobro funkcionira za osiguranje gospodarske konkurentnosti EU.

Prema Hanovim riječima, industrijska politika EU mora obratiti posebnu pozornost na sektore u kojima Unija ima konkurentsku prednost i gdje postoji potencijal za rast. Pritom je istaknuo svemirski sektor, digitalne tehnologije, farmaceutsku industriju i biotehnologiju. Istodobno, industrijska politika također se mora fokusirati na područja koja trebaju ekonomsku sigurnost i koja će pridonijeti neovisnosti EU.

Dobro funkcioniranje unutarnjeg tržišta Europske unije ključno je za očuvanje konkurentnosti i ekonomske sigurnosti Unije, rekao je ministar razmatrajući godišnje izvješće o unutarnjem tržištu i konkurentnosti.


Prema Hanovim riječima, godišnje izvješće koje im je predstavio europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton jedno je od najvažnijih političkih izvješća i dobra osnova za daljnje jačanje EU.

Ministri su danas raspravljali i o prijedlogu uredbe o suzbijanju kašnjenja u plaćanju u trgovačkom prometu, čiji je cilj poboljšanje platne discipline i zaštita poduzeća od negativnih učinaka kašnjenja.

Ministar Han istaknuo je važnost poštivanja rokova plaćanja kako bi se osigurala likvidnost te naglasio da je potrebno djelovanje. No, u teškim vremenima pravila moraju biti takva da neće ograničavati gospodarstvo, nego mu pomoći, rekao je.

Prema njegovom mišljenju, predloženi najduži rok plaćanja od 30 dana u trgovačkim ugovorima mogao bi nesrazmjerno zadirati u ugovornu slobodu. Slovenija se također boji da bi uspostava izvršnih tijela u članicama, kako predlaže komisija, rezultirala dupliranjem rada i ovlasti sudova te velikim troškovnim opterećenjem za članice. Stoga će biti potrebno pronaći primjerenija rješenja, prenijelo je njegove riječi iz Ministarstva gospodarstva.

Tagovi: matjaž han, industrija, industrijska politika
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE