GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grubišić: Pad inflacije je narativ, cijene i dalje rastu

Grubišić: Pad inflacije je narativ, cijene i dalje rastu
STATISTIKA I STVARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2023 / 21:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas je u okviru e-leadership MBA programa Algebre na novom zagrebačkom kampusu održana panel rasprava.

Raspravu je moderirao Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre, a poseban gost panela bio je prof. dr.sc. Joe Fitter, predavač na e-leadership MBA studiju Algebre, direktor MBA strateške financijske akademije i voditelj Kelley School of Business na Sveučilištu Indiana. Fitter ima više od 25 godina internacionalnog poslovnog iskustva u korporacijama poput Intela i Texas Instruments.

Tržišta kapitala značajno se mijenjaju, kamatne stope rastu, a povoljno zaduživanje polako odlazi u povijest. Nakon pandemije i pojave inflacije te tzv. medvjeđeg tržišta kao i nedavnog kraha u pojedinim bankarskim sustavima SAD-a i EU, recesija je očekivana, samo je pitanje koliko duboka. Neki analitičari smatraju da u recesiji već jesmo te nije jasno kad bismo mogli očekivati izlazak iz uvjeta koji su nepovoljni za nova ulaganja, posebno u segmentu R&D-a i inovacija. Ne smijemo zanemariti ni globalne igrače, prije svega Kinu i Tajvan, koji drže značajni dio proizvodnje u segmentu mikroelektronike u svojim rukama. Tome se donekle nastojalo doskočiti CHIPS and Science Actom kojim je Kini ukinut monopol nad dijelom visokotehnološke proizvodnje, istaknuli su kao uvod u panel Arsen Šolić, rukovoditelj poslovnog područja za MBA studij i moderator Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre.

„Svijet je danas polariziran i funkcionira po principu 'coopetitiona' – mi u SAD-u volimo koristiti termin 'frenemies' za odnose s ekonomijama poput Kine s kojima puno surađujemo, ali koji nam uzimaju i sve značajniji dio tržišta. Činjenica jest da su godine jeftine i jednostavne proizvodnje dovele do toga da je velik dio industrije postao pretjerano ovisan o kineskom tržištu i radnoj snazi, stoga se postavlja pitanje što u slučaju tako slabo diverzificirane ekonomije dođe li do nekog socijalnog nemira ili elementarne nepogode? Znamo da je Tajvan područje pod visokim rizikom od potresa, a čak 60% naprednih poluvodiča proizvodi se upravo tamo. Kompanije će morati širiti portfelj svoje industrijske proizvodnje na druga tržišta – nazovimo to deglobalizacijom ili novom regionalizacijom“ – naglasio je prof. dr.sc. Joe Fitter, predavač na e-leadership MBA studiju Algebre, direktor MBA strateške financijske akademije i voditelj Kelley School of Business na Sveučilištu Indiana

U raspravi je Andrej Grubišić, ekonomski analitičar i partner u tvrtki Grubišić & Partners, istaknuo je da je prva inflacija stigla na tržišta nekretnina, obveznica i dionica, kao posljedica dugogodišnjeg tiskanja novca u Europi i SAD-u.

– Tek kasnije smo imali transfer u realnu ekonomiju, potpomognut drugim prilikama – pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini. Tiskanje novca sigurno je pridonijelo inflaciji s kojom se još uvijek borimo. Iako je javni narativ da stopa inflacije pada, cijene i dalje rastu, ali ne istim tempom. Također, i dalje imamo antiinflacijske programe vlada – rekao je Grubišić.

Grubišić se, naime, referirao na smanjenje stope inflacije u SAD-u i Europi, ali i u Hrvatskoj. Prošlotjedni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je inflacija u Hrvatskoj u ožujku 2023. oslabila četvrti mjesec za redom, no potrošačke cijene i dalje su bile 10,7 posto više u odnosu na ožujak prošle godine. U SAD-u je inflacija u ožujku pala na najnižu razinu u posljednje dvije godine, dok inflacija u eurozoni također iz mjeseca u mjesec bilježi pad, no to također ne znači da cijene nisu prestale rasti.

Tagovi: Andrej Grubišić, Hrvoje Josip Balen, inflacija, Algebra, globalna ekonomija, Joe Fitter
PROČITAJ I OVO
Američki potrošači u lipnju ponovno nešto lošije raspoloženi
SIGNALI
Američki potrošači u lipnju ponovno nešto lošije raspoloženi
NEW YORK - Indeks povjerenja potrošača u američko gospodarstvo pao je sa svibanjskih 101,3 na 100,4 boda u lipnju, izvijestio je danas New York Conference Board. Pad indeksa u skladu je s očekivanjima analitičara Wall Streeta.
Yellen: Inflacija se uskoro vraća u ciljane okvire Feda
OČEKIVANJA
Yellen: Inflacija se uskoro vraća u ciljane okvire Feda
NEW YORK - Ministrica financija Janet Yellen izjavila je za Yahoo Finance da "ne vidi osnovu" za recesiju u SAD-u i da očekuje da će Federalne rezerve sljedeće godine postići ciljanu inflaciju od 2% - što je brži tempo nego što predviđaju kreatori politike središnje banke.
Njemački izvoznici u lipnju nešto manje optimistični
TRENDOVI
Njemački izvoznici u lipnju nešto manje optimistični
MUNCHEN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima u lipnju se blago pogoršalo u odnosu na svibanj, pokazalo je najnovije istraživanje minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo. Pokazatelj očekivanja pao je s 0,2 boda na -1,0 bod.
Trump povećao američki javni dug dvostruko više od Bidena
ZADUŽENOST
Trump povećao američki javni dug dvostruko više od Bidena
WASHINGTON - Javni dug Sjedinjenih Država porastao je za 8,4 bilijuna dolara tijekom četiri godine vladavine bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, dok je javni dug do sada porastao za 4,3 bilijuna dolara tijekom gotovo četiri godine vladavine predsjednika Joea Bidena, Odbor za odgovornu politiku Federalni proračun objavio je u ponedjeljak.
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
SIGNALI
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, u lipnju je u odnosu na svibanj smanjen za 0,7 bodova na 88,6 bodova, ali samo zbog pesimističnijih očekivanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE