GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalna trgovina zaostajat će za ekonomskim rastom

Globalna trgovina zaostajat će za ekonomskim rastom
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2024 / 11:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - U idućih deset godina svjetska će trgovina zaostajati za rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP), što znači preokret 20-godišnjeg trenda, pokazuje najnovija analiza Boston Consulting Groupa.

Do 2032. očekuje se da će svjetska trgovina rasti po godišnjoj stopi od 2,8%, a globalni BDP po 3,1%, procjenjuju.

Kako se globalna ekonomija prilagođava tekućim ekonomskim i geopolitičkim pritiscima i poremećajima, poznate rute koje su definirale mapu globalne trgovine se ponovno iscrtavaju, napisala je Boston Consulting Group (BCG).

"Pojava i sve veća važnost regionalnih trgovačkih koridora prigušuje tradicionalno duboke i brzorastuće trgovačke rute, poput onih između Kine i SAD-a te Kine i EU-a", stoji u priopćenju.

Prema koautoru izvješća i partneru u BCG-u Nikolausu Langu, uravnoteženjem opskrbnih lanaca i jačanjem regionalnih trgovinskih odnosa između susjednih zemalja možemo očekivati i trajne promjene u protoku robe diljem svijeta.

Istraživanje ističe pet novih globalnih trgovinskih dinamika koje će oblikovati svijet u narednom desetljeću: kineska trgovinska dinamika, snažna Sjeverna Amerika, rastuća trgovina jugoistočne Azije (ASEAN), zamah Indije i razlika u ruskoj trgovini.

Zbog trajnih trgovinskih napetosti i sve više upravljane trgovine, trgovina između Zapada i Kine usporava. Očekuje se da će vrijednost trgovine između SAD-a i Kine 2032. pasti za 197 milijardi dolara u usporedbi s 2022., a trgovina između Kine i EU nastavit će rasti, ali sporijim tempom od svjetskog prosjeka, rekli su.

U međuvremenu, SAD, Kanada i Meksiko će imati koristi od USMCA-e, jer se očekuje da će američka trgovina sa susjednim zemljama porasti za 466 milijardi dolara u sljedećem desetljeću.

Zemlje jugoistočne Azije među najvećim su dobitnicima u novom globalnom trgovinskom aranžmanu, a očekuje se da će njihova zajednička trgovina porasti za 1,2 milijarde dolara tijekom sljedećeg desetljeća.

Indija, u međuvremenu, iskorištava strukturu niskih troškova, sve kvalificiraniju radnu snagu i poboljšanu logistiku. Predviđa se da će Indija ostvariti prosječni godišnji rast trgovine od 6,3%, više nego dvostruko od svjetskog prosjeka.

Veći dio ruske trgovine preusmjeren je u druge zemlje BRIC-a (Brazil, Kina, Indija i Južna Afrika). Dok se očekuje da će ruska trgovina s Kinom porasti za 134 milijarde dolara, a trgovina s Indijom za 26 milijardi dolara do 2032., očekuje se da će se njezina trgovina s EU smanjiti za 222 milijarde dolara.

Direktorica i partnerica BCG-a Melanie Seier Larsen zaključila je da promjene u obrascima trgovanja nisu prolazni trend. "Tvrtke moraju djelovati promišljeno i odlučno, inače riskiraju da budu uhvaćene čimbenicima koji se brzo mijenjaju na koje nemaju utjecaja", rekla je.

Tagovi: trgovina, globalni rast, globalna ekonomija, trgovina
PROČITAJ I OVO
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
DUG
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
BRUXELLES - Francuska, Italija, Belgija, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta imaju previše dugova ustvrđuje Europska komisija, ali ne zahtijeva od njih strogu štednju. Sedam dužnika EU-a najprije će dobiti savjete.
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo ove godine porasti za 0,4 posto, procjenjuje münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj gospodarskoj prognozi, nakon što je prije za Njemačku predviđao rast od 0,2 posto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 posto.
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ZARADE
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
USPOREDBE
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
LJUBLJANA - Za nadolazeći Dan državnosti, Statistički ured Republike Slovenije (Surs) pripremio je pregled podataka o stanju u Sloveniji u usporedbi s 1991. u vrijeme osamostaljenja.
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
POSLOVI
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
BERLIN - Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvjetali su u Njemačkoj tijekom pandemije, ali su nastavili rasti čak i nakon toga, prema analizi Zaklade Bertelsmann objavljenoj u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE