GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting Srbije

Fitch potvrdio kreditni rejting Srbije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2023 / 18:18
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je na korak od investicionog rejtinga, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

Kako je navedeno na sajtu Narodne banke Srbije (NBS) Kao ključne faktore za ovakvu odluku Fitch ističe:

- kredibilan okvir ukupne ekonomske politike;
- viši nivo ekonomske aktivnosti merene bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika, bolje upravljanje i viši nivo ljudskog razvoja u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom;
- uređene javne finansije.

Kao razloge za svoju odluku agencija Fitch naglašava i:

- značajno popravljenu spoljnu poziciju zemlje (niži deficit tekućeg računa platnog bilansa);
- ubrzanje privrednog rasta;
- smanjenje inflacije;
- dokazanu otpornost bankarskog sektora;
- smanjenje javnog duga;
- znatno bolje stanje u energetskom sektoru.

- Čuvajući stabilnost po svaku cenu, očuvali smo poslovno poverenje i obezbedili uslove za visoke iznose direktnih investicija. Zahvaljujući tome, zabeležili smo i rast izvoza robe i usluga od 32% prošle godine i 14% u prvoj polovini ove godine, uprkos nižoj eksternoj tražnji. Deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji je u prvoj polovini ove godine iznosio svega 1,6% bruto domaćeg proizvoda, najniži je do sada i višestruko je pokriven prilivom stranih direktnih investicija. Sve su to rezultati koje prepoznaje i rejting agencija Fitch - naglašava guverner Jorgovanka Tabaković.

Agencija projektuje i da će devizne rezerve, koje su na rekordnom nivou, nastaviti da rastu i da će u naredne dve godine ostati na nivou koji pokriva preko pet meseci uvoza robe i usluga, što je iznad proseka zemalja istog rejtinga.

U izveštaju se navodi i da je vrhunac inflacije iza nas i da je realno očekivati njen povratak na jednocifrene nivoe do kraja godine, čemu će doprineti i adekvatne reakcije Narodne banke Srbije. Ocenjuju i da će se na nivou cele godine značajno popraviti spoljna pozicija zemlje, kao rezultat rasta izvoza i manjeg uvoza energenata.

Kada je reč o javnim finansijama, agencija ističe da su rezultati u 2023. godini bolji od plana usled bolje naplate prihoda zbog visoke profitabilnosti privrede i snažnog tržišta rada, kao i zbog manjih izdataka za energente.

Agencija ističe da je u drugom tromesečju rast bruto domaćeg proizvoda ubrzan na 1,7% međugodišnje, a u drugoj polovini godine očekuju da privredna aktivnost nastavi da raste vođena daljim rastom izvoza, boljom poljoprivrednom sezonom i nastavkom pozitivnih kretanja u sektoru usluga, posebno u IKT sektoru. Na nivou ove godine očekuju rast od 2,4% i ubrzanje na 3,4% sledeće godine.

- Činjenica da rejting agencija Fitch očekuje da: inflacija ostane na opadajućoj putanji i uđe u ciljane okvire sledeće godine, devizne rezerve nastave da rastu i da pokrivaju preko pet meseci uvoza robe i usluga, fiskalni deficit u naredne dve godine bude smanjen na oko 1,5%, a javni dug opšte države na ispod 50% bruto domaćeg proizvoda (48,1%), eksterna pozicija zemlje ostane u održivim okvirima, uz visok izvoz i strane direktne investicije koje će nastaviti da u potpunosti pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa, potvrđuje da rejting agencija ocenjuje da u Srbiji vodimo dobru ekonomsku politiku, koja za rezultat ima stabilnost, snažno tržište rada i dobre osnove za održiv rast, što nam je svima cilj - zaključuje guverner Jorgovanka Tabaković.

Tagovi: Fitch, kreditni rejting Srbije, Fitch Ratings
PROČITAJ I OVO
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE