GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch pogoršao izglede za kreditni rejting Kine

Fitch pogoršao izglede za kreditni rejting Kine
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 11:04
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Fitch Ratings revidirao je kreditne izglede Kine sa stabilnih na negativne, objašnjavajući da će vlada vjerojatno nagomilati dugove dok nastoji izvući gospodarstvo iz usporavanja uzrokovanog krizom u sektoru nekretnina.

Rastuća neizvjesnost oko izgleda za drugo najveće svjetsko gospodarstvo, usred nastojanja Pekinga da rast manje ovisi o građevinarstvu i nekretninama, stavlja javne financije zemlje pod pritisak, rekao je Fitch. "Fiskalna politika će sve više igrati važnu ulogu u podršci rastu u nadolazećim godinama, što bi moglo zadržati dug u stalnom uzlaznom trendu", jedan je od komentara koje prenosi Bloomberg.

Kineska vlada oštro je reagirala na vijest, rekavši da međunarodna agencija za ocjenjivanje nije uspjela odražavati ulogu fiskalne politike u održavanju rasta, što pomaže stabilizirati teret duga. Financijska tržišta bila su nezainteresirana, s prinosom na 10-godišnje kineske državne obveznice koji se malo promijenio na oko 2,29 posto, dok je juan bio stabilan. Međutim, ocjena Fitcha slična je onoj koju je u prosincu dao Moody's.

Kineski javni dug naglo je porastao tijekom prošlog desetljeća, dok je vlada upumpavala sredstva u gospodarstvo u pokušaju da održi vodeće stope rasta u svijetu koje je uživalo u prethodnim desetljećima.

Uz pad u sektoru nekretnina koji sada prijeti usporiti proizvodnju i zabrinjava globalne ulagače, vlada je najavila neke nove poticajne mjere - poput subvencija za kućanstva i tvrtke koje žele kupiti novu opremu - i nagovijestila da bi ih moglo uslijediti i više.

Javni dug je sredinom prošle godine bio blizu 80 posto bruto domaćeg proizvoda, otprilike dvostruko više od razine sredinom 2010-ih, prema Banci za međunarodna poravnanja. To je još uvijek znatno ispod mnogih naprednih gospodarstava, poput Japana ili SAD-a, iako je relativno visoko za tržište u nastajanju koje posebno gleda na sposobnost otplate duga, a ne na njegov udio u BDP-u.

Tagovi: FITCH, KINA, REJTING, IZGLEDI, NEKRETNINE
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE