GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed očekuje da će bankarska kriza ove godine uzrokovati recesiju

Fed očekuje da će bankarska kriza ove godine uzrokovati recesiju
ZAPISNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2023 / 22:53
Autor: SEEbiz
WASHINGTON – Posljedice bankarske krize u SAD-u vjerojatno će dovesti gospodarstvo u recesiju kasnije ove godine, prema dokumentima Federalnih rezervi objavljenim u srijedu.

Zapisnik sa sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište u ožujku uključivao je prezentaciju članova osoblja o mogućim posljedicama propasti banke Silicijske doline i drugi nemiri u financijskom sektoru koji su započeli početkom ožujka.

Iako je potpredsjednik za nadzor Michael Barr rekao da je bankarski sektor "zdrav i otporan", zaposleni ekonomisti rekli su da će gospodarstvo pretrpjeti udarac.

"S obzirom na njihovu procjenu potencijalnih ekonomskih učinaka nedavnih kretanja u bankarskom sektoru, projekcija osoblja u vrijeme sastanka u ožujku uključivala je blagu recesiju koja će započeti kasnije ove godine, s oporavkom tijekom sljedeće dvije godine", navodi se u sažetku sastanka. .

Projekcije nakon sastanka pokazale su da dužnosnici Feda očekuju rast bruto domaćeg proizvoda od samo 0,4% za cijelu 2023. Budući da Fed u Atlanti prati rast od oko 2,2% u prvom tromjesečju, to bi značilo povlačenje kasnije tijekom godine.

Ta je kriza izazvala neka nagađanja da bi Fed mogao zadržati liniju po pitanju stopa, ali dužnosnici su naglasili da je potrebno učiniti više kako bi se ukrotila inflacija.

Dužnosnici FOMC-a na kraju su izglasali povećanje referentne stope zaduživanja za 0,25 postotnih bodova, što je deveto povećanje u protekloj godini. To je stopu fondova dovelo do ciljanog raspona od 4,75%-5%, što je najviša razina od kraja 2007.

Povećanje kamata uslijedilo je manje od dva tjedna nakon što je banka Silicon Valley, u to vrijeme 17. najveća institucija u SAD-u, propala nakon navale depozita. Neuspjeh SVB-a i još dva potaknuo je Fed da stvori hitne mogućnosti kreditiranja kako bi osigurao da banke mogu nastaviti s radom.

Od sastanka, podaci o inflaciji uglavnom su bili u skladu s Fedovim ciljevima. Dužnosnici su na sastanku rekli da vide daljnji pad cijena.

"Odražavajući učinke manje projicirane ograničenosti na tržištima proizvoda i rada, predviđalo se da će temeljna inflacija naglo usporiti sljedeće godine", stoji u zapisniku.

Ali zabrinutost oko širih gospodarskih uvjeta ostala je velika, osobito u svjetlu bankovnih problema. Nakon kolapsa SVB-a i drugih institucija, dužnosnici Fed-a otvorili su novu mogućnost zaduživanja za banke i ublažili uvjete za hitne zajmove u prozoru s popustom.

Tagovi: Federalne rezerve, bankarska kriza, recesija, Sillicon Valley Bank
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE