GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti UniCredita očekuju daljnji rast u regiji Srednje i Istočne Europe

Ekonomisti UniCredita očekuju daljnji rast u regiji Srednje i Istočne Europe
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2024 / 16:38
Autor: SEEbiz
BEČ – Ekonomisti UniCredita prognoziraju rast gospodarstava Srednje i Istočne Europe od oko 3,0% tijekom 2024. i 2025., s usporedivim stopama rasta na Zapadnom Balkanu.

„Stopa rasta regije SIE ove je godine blizu svog potencijala, dok je u regiji Zapadne Europe 0,5% ispod potencijalne razine“, istaknuo je Dan Bucsa, glavni ekonomist UniCredita za regiju Srednje i Istočne Europe tijekom Central and Eastern European Foruma, održanog u Beču. UniCredit je glavni sponzor događaja koji je ove godine privukao 1.200 sudionika iz 45 zemalja.

Prema najnovijem CEE Quarterly izvještaju “Godina ključnih izbora” UniCredit Researcha, predstavljenom na CEE Forumu, privatna potrošnja bit će ključna u ponovnom generiranju rasta u SIE regiji, potpomognuta bržim realnim rastom plaća, rastućim zaduživanjem uz niže kamatne stope i povećanjem bogatstva uslijed rasta cijena nekretnina. Očekuje se da će kapitalna ulaganja i izvoz doprinijeti rastu najranije od druge polovine 2024. godine.

Ekonomisti UniCredita procjenjuju da će proračunski deficiti biti ispod 3% BDP-a u 2024. i 2025. godini u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj i Srbiji. Istovremeno, upozoravaju na negativne fiskalne impulse u većini zemalja SIE te vjeruju kako će gust raspored izbora usporiti fiskalnu prilagodbu.

„Očekujemo da će proeuropske stranke osvojiti većinu mjesta zemalja Srednje i Istočne Europe u Europskom parlamentu, a Poljska će predvoditi skupinu SIE u EU koja će se zalagati za dublju ekonomsku i političku integraciju“, naglašavaju ekonomisti u izvještaju CEE Quarterly. Dodaju da će izbori 2024. i 2025. biti posljednji prije nego što će političari SIE regije biti prisiljeni uhvatiti se u koštac s demografskim i ekonomskim izazovima.

Među glavnim događajima koji će obilježiti regiju SIE su usvajanje eura 2025. ili 2026. u Bugarskoj; brži pregovori o proširenju između EU, Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine; utvrđivanje geopolitičke važnosti Poljske i Rumunjske te naposljetku povećana potpora Ukrajini. Ekonomisti ističu kako su ključni potencijalni rizici, između ostalog, populistički zaokret glavnih stranaka, smanjenje rejtinga te slaba inozemna potražnja koja vodi recesiji.

U ovom makroekonomskom i geopolitičkom scenariju Srednja Europa i Istočna Europa nastavljaju biti motori rasta i za UniCredit. „Regija je zadržala svoju stratešku važnost za UniCredit i plan nam je nastaviti rasti ubrzanim tempom, oslanjajući se na jake lokalne timove i znanje te globalnu stručnost“, istaknula je Teodora Petkova, direktorica Grupe UniCredit za Srednju i Istočnu Europu, tijekom CEE Foruma. U prvih devet mjeseci 2023., regija Srednje i Istočne Europe čini značajan udio u poslovnim rezultatima UniCredita, doprinoseći s 33% ukupnih zajmova, 31% ukupnih depozita i 30% neto prihoda Grupe.

„Klijenti su u središtu svega što radimo, nudimo im jedinstvenu ponudu kroz 10 vodećih banaka, od kojih smo u Hrvatskoj, Austriji i Bosni i Hercegovini broj jedan na tržištu, te broj tri u Bugarskoj“, dodala je Petkova. Ovakve brojke UniCredit čine drugom najvećom grupom u Srednjoj i Istočnoj Europi prema ukupnoj imovini tijekom prvih 9 mjeseci 2023., koja iznosi 236 milijardi eura, uključujući Alpha Bank Rumunjsku.

Petkova ističe snažan trend u usvajanju digitalnih rješenja od strane klijenata kao rezultat UniCreditovih kontinuiranih ulaganja u ICT. Direktorica Grupe UniCredit za SIE predstavila je podatke prema kojima su oko 60% klijenata u regiji već aktivni korisnici mobilnog bankarstva (prema rezultatima iz prvih 9 mjeseci 2023.), u odnosu na 53% u 2022. Digitalna prodaja u Srednjoj Europi gotovo se udvostručila na godišnjoj razini te čini 50% ukupne prodaje u Istočnoj Europi.

Također, UniCredit u međunarodnom platnom prometu obrađuje više od 20% transakcija koje potječu iz SIE, uz stalni trend rasta, dok je više od 95% ukupnih plaćanja inicirano je putem digitalnih kanala.

UniCredit je preferirana banka za međunarodne kompanije. „U pravilu su dva od tri vrhunska međunarodna klijenta naši“, istaknula je Tedora Petkova i naglasila da je UniCreditova konkurentska prednost u pružanju usluga korporativnim klijentima povezana s paneuropskim dosegom Grupe. „Kroz naše distribucijske kanale integrirali smo najbolje usluge upravljanja imovinom, osiguranja, plaćanja, financiranja trgovine i upravljanja rizikom klijenata na tržištu, što nam omogućuje da klijentima ponudimo jedinstvenu uslugu na najvišoj razini“, dodala je Petkova. Podsjetila je da su prilagođene mogućnosti ulaganja kroz onemarkets fond sada dostupne klijentima banke u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj, a uskoro će uslijediti i Rumunjska.

„Uz digitalizaciju, posvećenost načelima ESG-a još je jedan alat kojim unaprjeđujemo našu uslugu“, rekla je Petkova. S 2,3 milijarde zelenih euro kredita i 1,1 milijardu socijalnih euro kredita za prvih 9 mjeseci 2023. u Srednjoj i Istočnoj Europi, UniCredit svojim primjerom vodi te pruža podršku zelenoj i društvenoj tranziciji svojih klijenata. Paneuropska partnerstva Zaklade UniCredit s organizacijama Junior Achievement i Teach for all, koja se također protežu u zemljama Srednje i Istočne Europe, podržavaju napredak obrazovanja djece i mladih u različitim zemljama. U prvih devet mjeseci 2023. UniCredit broji oko 45,4 tisuća korisnika financijskih edukacija u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se provode kroz globalna i lokalna partnerstva te uz pomoć volontera iz banaka.

Tagovi: UNICREDIT, EKONOMIJA, REGIJA, BDP, IZVOZ, TURIZAM
PROČITAJ I OVO
Wissing: Trgovinski rat s Kinom je katastrofa za Njemačku
JASNA PORUKA
Wissing: Trgovinski rat s Kinom je katastrofa za Njemačku
BERLIN - Njemački ministar prometa Volker Wissing oštro je upozorio na moguće posljedice ako Europska unija uvede kaznene carine na električne automobile iz Kine.
Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala u travnju
SLABO
Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala u travnju
FRANKFURT - Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala je u travnju, a Hrvatska je pratila trend, u raskoraku s Europskom unijom, pokazali su u četvrtak podaci europskog statističkog ureda.
Dogovor prije samita G7: Ukrajina dobiva kredit od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine
POMOĆ
Dogovor prije samita G7: Ukrajina dobiva kredit od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine
RIM - Članice G7 postigle su dogovor da posude Ukrajini 50 milijardi dolara koristeći zamrznutu rusku imovinu kao kolateral, izvijestila je agencija AP pozivajući se na službene izvore.
Inflacija u svibnju u Njemačkoj porasla prvi put ove godine
RAST
Inflacija u svibnju u Njemačkoj porasla prvi put ove godine
BERLIN - U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put ove godine. Potrošačke cijene bile su za 2,4 posto više nego u istom mjesecu 2023. godine, objavio je u srijedu Federalni zavod za statistiku.
Potrošačka inflacija u SAD-u ipak se hladi
CIJENE
Potrošačka inflacija u SAD-u ipak se hladi
WASHINGTON - Indeks potrošačkih cijena nije pokazao rast u svibnju jer je inflacija malo popustila svoj tvrdoglavi stisak američkog gospodarstva, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE