GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju

Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 12:10
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon upozorio je u petak da višestruki izazovi, prvenstveno inflacija i rat, prijete inače pozitivnoj ekonomskoj situaciji.

"Mnogi ekonomski pokazatelji i dalje su povoljni", rekao je čelnik najveće američke banke po imovini objavljujući rezultate zarade u prvom tromjesečju. "Međutim, gledajući unaprijed, ostajemo oprezni na brojne značajne neizvjesne sile."

"Uznemirujući" globalni krajolik, uključujući "užasne ratove i nasilje", jedan je od takvih čimbenika koji unosi nesigurnost i u poslovanje JPMorgana i u širu ekonomiju, rekao je Dimon.

Dodatno, istaknuo je "stalne inflatorne pritiske, koji bi se vjerojatno mogli nastaviti."

Dimon je također primijetio napore Federalnih rezervi da povuku imovinu koju drže u svojoj bilanci od 7,5 trilijuna dolara.

"Nikada nismo istinski iskusili puni učinak kvantitativnog pooštravanja na ovoj ljestvici", rekao je Dimon.

Potonji komentar odnosi se na nadimak koji je dan procesu koji Fed koristi za smanjenje razine državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira koje drži.

Središnja banka dopušta da se do 95 milijardi dolara prihoda od obveznica koje dospijevaju svakog mjeseca odvajaju umjesto da ih ponovno ulažu, što je rezultiralo smanjenjem udjela od 1,5 bilijuna dolara od lipnja 2022. Program je dio Fedovih napora da pooštri financijske uvjete u nadi ublažavanje inflatornih pritisaka.

Iako se očekuje da će Fed usporiti tempo kvantitativnog stezanja u sljedećih nekoliko mjeseci, bilanca će se nastaviti smanjivati.

Uzeti zajedno, Dimon je rekao da ta tri pitanja predstavljaju značajne nepoznanice.

“Ne znamo kako će ovi čimbenici djelovati, ali moramo pripremiti tvrtku za širok raspon potencijalnih okruženja kako bismo osigurali da možemo dosljedno biti tu za klijente,” rekao je.

Dimonovi komentari dolaze usred obnovljenih zabrinutosti oko inflacije. Iako se tempo povećanja cijena znatno smanjio u odnosu na svoj vrhunac u lipnju 2022., podaci do sada u 2024. pokazuju da je inflacija dosljedno viša od očekivanja i znatno iznad godišnjeg cilja Feda od 2%.

Kao rezultat toga, tržišta su morala dramatično promijeniti svoja očekivanja u pogledu smanjenja kamatnih stopa. Dok su tržišta na početku godine očekivala do sedam smanjenja, ili 1,75 postotnih bodova, sada se očekuju samo jedno ili dva koja bi ukupno iznosila najviše pola postotnog boda.

Više stope općenito se smatraju pozitivnim za banke sve dok ne dovedu do recesije. JPMorgan u petak je izvijestio o povećanju prihoda od 8% u prvom tromjesečju, što se može pripisati većem prihodu od kamata i većim saldima kredita. Međutim, banka je upozorila da bi neto prihod od kamata za ovu godinu mogao biti malo ispod onoga što Wall Street očekuje, a dionice su pale za gotovo 2% u trgovanju prije tržišta.

Tagovi: dimon, jpmorgan, inflacija, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
Njemačke tvrtke očekuju stagnaciju ekonomije u ovoj godini
STAGNACIJA
Njemačke tvrtke očekuju stagnaciju ekonomije u ovoj godini
BERLIN - Njemačko gospodarstvo koči slaba domaća potražnja, a probleme mu zadaju i visoki troškovi energije i manjak kvalificiranih radnika, ugrožavajući konkurentnost, upozorili su poslovni čelnici u istraživanju Udruge njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
USPORAVANJE
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
TOKYO - Japan je u travnju zabilježio drugo uzastopno usporavanje inflacije. Potrošačke cijene, isključujući cijene svježe hrane, u travnju su na godišnjoj razini porasle za 2,2 posto, nakon što su u ožujku porasle za 2,6 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE