GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju

Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 12:10
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon upozorio je u petak da višestruki izazovi, prvenstveno inflacija i rat, prijete inače pozitivnoj ekonomskoj situaciji.

"Mnogi ekonomski pokazatelji i dalje su povoljni", rekao je čelnik najveće američke banke po imovini objavljujući rezultate zarade u prvom tromjesečju. "Međutim, gledajući unaprijed, ostajemo oprezni na brojne značajne neizvjesne sile."

"Uznemirujući" globalni krajolik, uključujući "užasne ratove i nasilje", jedan je od takvih čimbenika koji unosi nesigurnost i u poslovanje JPMorgana i u širu ekonomiju, rekao je Dimon.

Dodatno, istaknuo je "stalne inflatorne pritiske, koji bi se vjerojatno mogli nastaviti."

Dimon je također primijetio napore Federalnih rezervi da povuku imovinu koju drže u svojoj bilanci od 7,5 trilijuna dolara.

"Nikada nismo istinski iskusili puni učinak kvantitativnog pooštravanja na ovoj ljestvici", rekao je Dimon.

Potonji komentar odnosi se na nadimak koji je dan procesu koji Fed koristi za smanjenje razine državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira koje drži.

Središnja banka dopušta da se do 95 milijardi dolara prihoda od obveznica koje dospijevaju svakog mjeseca odvajaju umjesto da ih ponovno ulažu, što je rezultiralo smanjenjem udjela od 1,5 bilijuna dolara od lipnja 2022. Program je dio Fedovih napora da pooštri financijske uvjete u nadi ublažavanje inflatornih pritisaka.

Iako se očekuje da će Fed usporiti tempo kvantitativnog stezanja u sljedećih nekoliko mjeseci, bilanca će se nastaviti smanjivati.

Uzeti zajedno, Dimon je rekao da ta tri pitanja predstavljaju značajne nepoznanice.

“Ne znamo kako će ovi čimbenici djelovati, ali moramo pripremiti tvrtku za širok raspon potencijalnih okruženja kako bismo osigurali da možemo dosljedno biti tu za klijente,” rekao je.

Dimonovi komentari dolaze usred obnovljenih zabrinutosti oko inflacije. Iako se tempo povećanja cijena znatno smanjio u odnosu na svoj vrhunac u lipnju 2022., podaci do sada u 2024. pokazuju da je inflacija dosljedno viša od očekivanja i znatno iznad godišnjeg cilja Feda od 2%.

Kao rezultat toga, tržišta su morala dramatično promijeniti svoja očekivanja u pogledu smanjenja kamatnih stopa. Dok su tržišta na početku godine očekivala do sedam smanjenja, ili 1,75 postotnih bodova, sada se očekuju samo jedno ili dva koja bi ukupno iznosila najviše pola postotnog boda.

Više stope općenito se smatraju pozitivnim za banke sve dok ne dovedu do recesije. JPMorgan u petak je izvijestio o povećanju prihoda od 8% u prvom tromjesečju, što se može pripisati većem prihodu od kamata i većim saldima kredita. Međutim, banka je upozorila da bi neto prihod od kamata za ovu godinu mogao biti malo ispod onoga što Wall Street očekuje, a dionice su pale za gotovo 2% u trgovanju prije tržišta.

Tagovi: dimon, jpmorgan, inflacija, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE