GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena struje u Hrvatskoj bit će druga najniža u Europskoj uniji

Cijena struje u Hrvatskoj bit će druga najniža u Europskoj uniji
NOVE MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 08:08
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vladin proljetni paket mjera za ublažavanje rasta cijena za građane i gospodarstvo, vrijedan nešto manje od 1,7 milijardi eura, u najvećem dijelu, više od 1,1 milijardu eura, odnosi se na energiju, odnosno struju i plin.

Cijene struje tako se neće mijenjati do 30. rujna ove godine, a cijene plina ostat će na istoj razini do 1. travnja iduće godine.

Teret ublažavanja rasta cijena električne energije od 596 milijuna eura i ovoga će puta podnijeti HEP, zbog čega će ga država u narednom razdoblju morati dokapitalizirati. Zbog ove mjere cijena struje u kućanstvima bit će među najnižim u Europskoj uniji, odmah nakon Budimpešte, i iznosit će 66 eura po megavatsatu zajedno s PDV-om od pet posto, piše Jutarnji list.

Kućanstva koja potroše na polugodišnjoj razini do 2500 kilovatsati i dalje će plaćati 59 eura po megavatsatu, a ona koja potroše više od 2500 kilovatsati plaćat će 88 eura. Za izračun potrošnje uzimat će se datum 1. travnja. Vrijednost ove mjere je 82 milijuna eura i odnosit će se na više od 2,1 milijun mjernih mjesta.

Cijena struje za neprofitni i javni sektor ostaje i dalje 62 eura po megavatsatu, a vrijednost ove mjere je 50 milijuna eura. Odnosi se na više od 13.000 korisnika, poput vrtića i škola, domova, bolnica, vjerskih udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave i njihovih komunalnih poduzeća.

Za male poduzetnike koji troše manje od 250.000 kilovatsati na polugodišnjoj razini, cijena ostaje zamrznuta na 62 eura, kao i kod javnog sektora, što će obuhvatiti više od 80.000 korisnika i koštat će 116 milijuna eura. Za veće poduzetnike, koji troše iznad 250.000 kilovatsati do 2,5 milijuna kilovatsati, cijena će biti 180 eura po megavatsatu, a za one iznad 2,5 gigavatsati, 230 eura po megavatsatu. Vrijednost ove mjere je 348 milijuna eura.

Cijena plina, s druge strane, neće se mijenjati cijelu jednu godinu, što će ukupno koštati 150 milijuna eura. Građani će i dalje imati subvenciju od 10 eura po megavatsatu, a vrijednost mjere je 95 milijuna eura. Plin ćemo tako i dalje plaćati 45 eura po megavatsatu.

Cijena plina za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati ostaje ista, a vrijednost mjere je 55 milijuna eura.

I dalje će se obračunavati niža stopa PDV-a od pet posto na drva i toplinsku energiju, kao i niže trošarine na gorivo, što je ukupno vrijedno 168 milijuna eura.

I korisnici toplana mogu računati na istu cijenu grijanja, što će koštati 267 milijuna eura, a mjera je to koja obuhvaća gotovo 160.000 kupaca.

Potpore umirovljenicima koštat će proračun 75 milijuna eura, a od toga najveći dio, 64 milijuna eura, odnosi se na jednokratnu naknadu na mirovine, a 13 milijuna eura na ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa.

Tako će 700.000 umirovljenika u travnju primiti od 60 do 160 eura. Oni koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će najviše, oni s mirovinama do 330 eura 120 eura, s mirovinom do 470 eura 80 eura, a oni koji imaju više od 470 pa do 610 eura dobit će 60 eura.

Tagovi: cijene struje, cijene plina, mjere za ublažavanje rasta cijena za građane i gospodarstvo, inflacija
PROČITAJ I OVO
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
ARANŽMAN
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u utorak da je postigao dogovor s Ukrajinom o četverogodišnjem financijskom paketu vrijednom oko 15,6 milijardi američkih dolara.
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE