GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugari i Grci žive najskromnije u EU

Bugari i Grci žive najskromnije u EU
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 07:55
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Nakon deset godina "financijskog čistilišta", Grci su konačno prebrodili tešku gospodarsku i socijalnu krizu, a svjetske rejting agencije oslobodile su grčke državne obveznice oznake "loših" ulaganja, a Grčka je zabilježila gospodarski rast od preko dva posto za već drugu godinu, iako grčko stanovništvo i dalje živi loše, prema službenim statističkim podacima Eurostata

Skromnije od Grka u EU žive jedino Bugari, jer njihova kupovna moć doseže jedva 60 posto prosjeka Europske unije, a prema najnovijim nalazima Ureda za statistiku EU, kupovna moć i bruto proizvod po stanovniku u Zapadni Balkan je još slabiji - tek negdje oko 50 posto prosjeka EU, prenosi agencija Beta.

Najimućniji su građani Luksemburga i Irske, sa 140 odnosno 112 posto iznad prosjeka EU, a slijede Nizozemci, Danci i Austrijanci. Francuzi su točno u sredini, a na začelju su, uz Grke i Bugare, još Litvanci, Slovaci i Hrvati.

Grčka se iz krize oporavila desetogodišnjim rezanjem ogromnih troškova duga od preko 360 milijardi eura nauštrb javnih troškova, plaća i mirovina, a inflacija ne jenjava. Posebno su visoke cijene hrane, goriva i stanarine, a troškovi života su i dalje visoki.

Oporavak grčkog gospodarstva dogodio se na leđima naroda, kažu nezadovoljni sindikati i ljevičarski ekonomisti, no vlada desnog centra premijera Kyriakosa Mitsotakisa ističe izvrsne gospodarske rezultate i predviđa da će inflacija uskoro pasti i životni standard počet će se dizati.

"Grčka se već deset godina udaljava od EU, a sljedećeg desetljeća će se približavati jer je ponovno stekla povjerenje investitora", kaže glavni ekonomski savjetnik premijera Mitsotakisa Alexis Patelis.

Ističe i činjenicu da su svjetske rejting agencije skinule oznaku "trulo" s grčkih državnih obveznica, dok je britanski tjednik Economist ocijenio grčko gospodarstvo "najnaprednijim u 2023. godini". Ali koliko dugo će grčko stanovništvo morati čekati da ovo "ekonomsko čudo" bude od koristi za mase, a ne samo za dioničare, tvrtke, banke i strane ulagače. Grci se još sjećaju da su prije europske i svjetske financijske krize 2008. živjeli sasvim pristojno, budući da je bruto domaći proizvod po stanovniku Grčke prije toga bio 95 posto prosjeka u EU.

Ipak, čini se da se nešto pokrenulo jer je ove godine vlada povećala minimalnu zajamčenu plaću sa 780 na 830 eura bruto, iako sindikati ukazuju da je godišnja plaća u Grčkoj i dalje 25 posto ispod prosjeka EU, a mirovine čak i neznatno. smanjena.

Stanovništvo i dalje pati od visokih troškova života, a prema podacima Središnje banke Grčke, 27 posto Grka i dalje živi na granici siromaštva.

Tagovi: bugari, grci, grčka, standard, eurostat, inflacija
PROČITAJ I OVO
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
OUTLOOK
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
WASHINGTON - The International Monetary Fund raised its Asia growth forecast for 2024 on Tuesday, as it remained optimistic about India’s growth and focused on the need for more stimulus from China.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE