GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi rast inflacije u Sloveniji

Blagi rast inflacije u Sloveniji
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 08:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Godišnja inflacija u ožujku je blago porasla. Životne su potrepštine u godinu dana poskupjele u prosjeku za 3,6 posto, au odnosu na veljaču za 0,2 posto. Poskupljenje je rezultat sezonskog mijenjanja odjeće i obuće.

Zbog prestanka sniženja i prelaska na proljetno-ljetnu kolekciju, u ožujku je najviše poskupjela odjeća i obuća. Oni su mjesečnoj inflaciji pridonijeli s 0,5 postotnih bodova. Odjeća je poskupjela 8,3 posto, a obuća 5,7 posto.

Poskupljenja motornih goriva dodala su 0,2 postotna boda. U odnosu na veljaču benzin je poskupio 4,7 posto, a dizelsko gorivo 3,8 posto. Po 0,1 postotni bod pridonijela su čak i poskupljenja vode i raznih stambenih usluga te ostala poskupljenja u ožujku.

S druge strane, inflacija je smanjena za 0,5 postotnih bodova zbog nižih cijena aranžmana. One su na kraju zimske sezone bile jeftinije 14,3 posto. Inflaciju su za 0,1 postotni bod smanjila još jeftinija kruta goriva i druge usluge vezane uz osobna vozila.

U godišnjoj usporedbi, usluge su u ožujku poskupjele u prosjeku za 6,1 posto, a robe za 2,3 posto. Polutrajna roba skuplja je za 3,6 posto, a roba za svakodnevnu potrošnju za 2,8 posto. Trajna roba pojeftinila je 0,8 posto.

Godišnjoj su inflaciji pridonijele 0,6 postotnih bodova više cijene za šest posto u skupini rekreacija i kultura te za 4,7 posto više cijene u skupini stanovanje, voda, struja, plin i druga goriva.

Usluge u restoranima i hotelima skuplje su za 6,7 posto, a zatim za 0,5 postotnih bodova. Cijene raznih dobara i usluga porasle su za 5,1 posto i inflaciji dodale 0,4 postotna boda.

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji se koristi za usporedbu u EU, u ožujku je iznosio 3,4 posto, au ožujku prošle godine 10,4 posto. Pritom je mjesečni rast cijena iznosio 0,6 posto.

Cijene usluga u prosjeku su na godišnjoj razini bile više za 5,9 posto, a cijene roba za 2,1 posto. Polutrajna roba poskupjela je za 3,3 posto, a roba dnevne potrošnje za 2,7 posto. Trajna roba pojeftinila je za 1,6 posto.

Podaci o inflaciji za zemlje EU dostupni su za veljaču. Ovog je mjeseca godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom, u zemljama eura iznosila 2,6 posto, au EU 2,8 posto. Najmanje je izmjereno u Latviji i Danskoj (0,6%), a najviše u Rumunjskoj (7,1%). U Sloveniji je iznosila 3,4 posto.

Tagovi: INFLACIJA, SLOVENIJA, HRANA, ENERGIJA
PROČITAJ I OVO
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE