GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi rast inflacije u Sloveniji

Blagi rast inflacije u Sloveniji
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 08:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Godišnja inflacija u ožujku je blago porasla. Životne su potrepštine u godinu dana poskupjele u prosjeku za 3,6 posto, au odnosu na veljaču za 0,2 posto. Poskupljenje je rezultat sezonskog mijenjanja odjeće i obuće.

Zbog prestanka sniženja i prelaska na proljetno-ljetnu kolekciju, u ožujku je najviše poskupjela odjeća i obuća. Oni su mjesečnoj inflaciji pridonijeli s 0,5 postotnih bodova. Odjeća je poskupjela 8,3 posto, a obuća 5,7 posto.

Poskupljenja motornih goriva dodala su 0,2 postotna boda. U odnosu na veljaču benzin je poskupio 4,7 posto, a dizelsko gorivo 3,8 posto. Po 0,1 postotni bod pridonijela su čak i poskupljenja vode i raznih stambenih usluga te ostala poskupljenja u ožujku.

S druge strane, inflacija je smanjena za 0,5 postotnih bodova zbog nižih cijena aranžmana. One su na kraju zimske sezone bile jeftinije 14,3 posto. Inflaciju su za 0,1 postotni bod smanjila još jeftinija kruta goriva i druge usluge vezane uz osobna vozila.

U godišnjoj usporedbi, usluge su u ožujku poskupjele u prosjeku za 6,1 posto, a robe za 2,3 posto. Polutrajna roba skuplja je za 3,6 posto, a roba za svakodnevnu potrošnju za 2,8 posto. Trajna roba pojeftinila je 0,8 posto.

Godišnjoj su inflaciji pridonijele 0,6 postotnih bodova više cijene za šest posto u skupini rekreacija i kultura te za 4,7 posto više cijene u skupini stanovanje, voda, struja, plin i druga goriva.

Usluge u restoranima i hotelima skuplje su za 6,7 posto, a zatim za 0,5 postotnih bodova. Cijene raznih dobara i usluga porasle su za 5,1 posto i inflaciji dodale 0,4 postotna boda.

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji se koristi za usporedbu u EU, u ožujku je iznosio 3,4 posto, au ožujku prošle godine 10,4 posto. Pritom je mjesečni rast cijena iznosio 0,6 posto.

Cijene usluga u prosjeku su na godišnjoj razini bile više za 5,9 posto, a cijene roba za 2,1 posto. Polutrajna roba poskupjela je za 3,3 posto, a roba dnevne potrošnje za 2,7 posto. Trajna roba pojeftinila je za 1,6 posto.

Podaci o inflaciji za zemlje EU dostupni su za veljaču. Ovog je mjeseca godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom, u zemljama eura iznosila 2,6 posto, au EU 2,8 posto. Najmanje je izmjereno u Latviji i Danskoj (0,6%), a najviše u Rumunjskoj (7,1%). U Sloveniji je iznosila 3,4 posto.

Tagovi: INFLACIJA, SLOVENIJA, HRANA, ENERGIJA
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE