GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana

Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 08:08
Autor: Siniša Malus
WASHINGTON - Dužničko opterećenje SAD-a raste sve brže posljednjih mjeseci, povećavajući se za oko 1 trilijun dolara gotovo svakih 100 dana.

Nacionalni dug trajno je prešao na 34 trilijuna dolara 4. siječnja, nakon što je nakratko prešao granicu 29. prosinca, prema podacima Ministarstva financija SAD-a. Dosegao je 33 trilijuna dolara 15. rujna 2023. i 32 trilijuna dolara 15. lipnja 2023., postigavši ovaj ubrzani tempo. Prije toga, povećanje od 1 trilijuna dolara s 31 bilijuna dolara trebalo je oko osam mjeseci.

Američki dug, što je iznos novca koji savezna vlada posuđuje za pokrivanje operativnih troškova, sada iznosi gotovo 34,4 milijarde dolara, od srijede. Investicijski strateg Bank of America Michael Hartnett vjeruje da će 100-dnevni obrazac ostati netaknut s prelaskom s 34 bilijuna dolara na 35 bilijuna dolara, piše CNBC.

"Nije ni čudo da se trgovine 'smanjenjem vrijednosti duga' približavaju rekordima svih vremena, tj. zlato 2077 USD/oz, bitcoin 67734 USD", napisao je u bilješci u četvrtak.

Promptno zlato trenutno se kreće oko 2084 dolara za uncu, dok se bitcoin nedavno iznosila oko 61 443 dolara. Kriptovaluta je u veljači završila svoj najbolji mjesec od 2020., nakratko se u srijedu trgovajući iznad 64.000 dolara prije nego što se povukla. Priljevi u kripto fondove na putu su za "godinu probijanja", s godišnjim priljevom od 44,7 milijardi dolara do sada ove godine, primijetio je Hartnett.

Agencija Moody's Investors Service smanjila je svoje izglede za ocjenu američke vlade na negativne sa stabilnih u studenom zbog rastućih rizika fiskalne snage zemlje.

“U kontekstu viših kamatnih stopa, bez učinkovitih mjera fiskalne politike za smanjenje državne potrošnje ili povećanje prihoda”, navodi agencija. "Moody's očekuje da će fiskalni deficit SAD-a ostati vrlo velik, značajno slabeći dostupnost duga."

Tagovi: američki dug, proračun
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE