GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka inflacija u ožujku porasla više od očekivanja

Američka inflacija u ožujku porasla više od očekivanja
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 16:02
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Indeks potrošačkih cijena ubrzao je brže od očekivanog u ožujku, gurajući inflaciju na više i vjerojatno razbijajući nade da će Federalne rezerve moći smanjiti kamatne stope u skorije vrijeme.

CPI, široka mjera troškova robe i usluga u cijelom gospodarstvu, porastao je 0,4% u mjesecu, čime je 12-mjesečna stopa inflacije iznosila 3,5%, ili 0,3 postotna boda više nego u veljači, izvijestio je Zavod za statistiku rada Ministarstva rada Srijeda. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su porast od 0,3% i 3,4% na godišnjoj razini.

Isključujući nestabilne komponente hrane i energije, temeljni CPI također je porastao za 0,4% na mjesečnoj bazi dok je porastao za 3,8% u odnosu na prošlu godinu, u usporedbi s odgovarajućim procjenama za 0,3% i 3,7%.

Futuresi na burzi pali su nakon izvješća, dok su prinosi na trezorske obveznice naglo porasli.

Troškovi smještaja i energije doveli su do povećanja indeksa svih stavki.

Energija je porasla za 1,1% nakon porasta od 2,3% u veljači, dok su troškovi smještaja, koji čine oko jednu trećinu pondera u CPI-u, bili viši za 0,4% na mjesečnoj razini i 5,7% u odnosu na prošlu godinu. Očekivanja da će troškovi vezani za smještaj usporiti tijekom godine bila su središnja teza Feda da će se inflacija dovoljno ohladiti da omogući smanjenje kamatnih stopa.

Cijene hrane porasle su samo 0,1% na mjesečnoj razini i 2,2% na godišnjoj razini. Međutim, bilo je velikih dobitaka unutar kategorije hrane.

Mjera za meso, ribu, perad i jaja porasla je 0,9%, potaknuta skokom cijena jaja od 4,6%. Maslac je pojeftinio 5 posto, a žitarice i pekarski proizvodi 0,9 posto. Hrana izvan kuće porasla je za 0,3%.

Drugdje su cijene rabljenih vozila pale 1,1%, a cijene usluga medicinske skrbi porasle su 0,6%.

Izvješće dolazi s tržištima na rubu, a dužnosnici Feda izražavaju oprez u pogledu kratkoročnog smjera monetarne politike. Kreatori politike središnje banke opetovano su pozivali na strpljenje pri snižavanju kamata, rekavši da nisu vidjeli dovoljno dokaza da je inflacija na čvrstom putu natrag do cilja od 2% godišnje. Izvješće iz ožujka vjerojatno je potvrdilo zabrinutost da je inflacija oštrija od očekivane.

Tržišta su očekivala da će Fed početi snižavati kamatne stope u lipnju s tri ukupno očekivana smanjenja ove godine, ali to se dramatično promijenilo nakon objave. Trgovci na tržištu fed fondova pomaknuli su očekivanja za prvo smanjenje do rujna, prema izračunima CME Group.

Tagovi: inflacija, amerika, potrošnja, stanovanje, energija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
OUTLOOK
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
WASHINGTON - The International Monetary Fund raised its Asia growth forecast for 2024 on Tuesday, as it remained optimistic about India’s growth and focused on the need for more stimulus from China.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE