GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka inflacija u ožujku porasla više od očekivanja

Američka inflacija u ožujku porasla više od očekivanja
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 16:02
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Indeks potrošačkih cijena ubrzao je brže od očekivanog u ožujku, gurajući inflaciju na više i vjerojatno razbijajući nade da će Federalne rezerve moći smanjiti kamatne stope u skorije vrijeme.

CPI, široka mjera troškova robe i usluga u cijelom gospodarstvu, porastao je 0,4% u mjesecu, čime je 12-mjesečna stopa inflacije iznosila 3,5%, ili 0,3 postotna boda više nego u veljači, izvijestio je Zavod za statistiku rada Ministarstva rada Srijeda. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su porast od 0,3% i 3,4% na godišnjoj razini.

Isključujući nestabilne komponente hrane i energije, temeljni CPI također je porastao za 0,4% na mjesečnoj bazi dok je porastao za 3,8% u odnosu na prošlu godinu, u usporedbi s odgovarajućim procjenama za 0,3% i 3,7%.

Futuresi na burzi pali su nakon izvješća, dok su prinosi na trezorske obveznice naglo porasli.

Troškovi smještaja i energije doveli su do povećanja indeksa svih stavki.

Energija je porasla za 1,1% nakon porasta od 2,3% u veljači, dok su troškovi smještaja, koji čine oko jednu trećinu pondera u CPI-u, bili viši za 0,4% na mjesečnoj razini i 5,7% u odnosu na prošlu godinu. Očekivanja da će troškovi vezani za smještaj usporiti tijekom godine bila su središnja teza Feda da će se inflacija dovoljno ohladiti da omogući smanjenje kamatnih stopa.

Cijene hrane porasle su samo 0,1% na mjesečnoj razini i 2,2% na godišnjoj razini. Međutim, bilo je velikih dobitaka unutar kategorije hrane.

Mjera za meso, ribu, perad i jaja porasla je 0,9%, potaknuta skokom cijena jaja od 4,6%. Maslac je pojeftinio 5 posto, a žitarice i pekarski proizvodi 0,9 posto. Hrana izvan kuće porasla je za 0,3%.

Drugdje su cijene rabljenih vozila pale 1,1%, a cijene usluga medicinske skrbi porasle su 0,6%.

Izvješće dolazi s tržištima na rubu, a dužnosnici Feda izražavaju oprez u pogledu kratkoročnog smjera monetarne politike. Kreatori politike središnje banke opetovano su pozivali na strpljenje pri snižavanju kamata, rekavši da nisu vidjeli dovoljno dokaza da je inflacija na čvrstom putu natrag do cilja od 2% godišnje. Izvješće iz ožujka vjerojatno je potvrdilo zabrinutost da je inflacija oštrija od očekivane.

Tržišta su očekivala da će Fed početi snižavati kamatne stope u lipnju s tri ukupno očekivana smanjenja ove godine, ali to se dramatično promijenilo nakon objave. Trgovci na tržištu fed fondova pomaknuli su očekivanja za prvo smanjenje do rujna, prema izračunima CME Group.

Tagovi: inflacija, amerika, potrošnja, stanovanje, energija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE