GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka inflacija manja od očekivanja

Američka inflacija manja od očekivanja
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2023 / 17:00
Autor: SEEbiz / Momentum
ZAGREB - Američka inflacija, mjerena godišnjom stopom, pala je na najnižu razinu u više od dvije godine, kao rezultat usporavanja rasta troškova, ali i u odnosu na prošlogodišnju visoku bazu kada su cijene ubrzale na najvišu razinu u 40 godina.

Indeks potrošačkih cijena u lipnju je porastao tri posto (konsenzus 3,1 posto) u usporedbi s prošlom godinom, što je njegova najniža razina od ožujka 2021. Na mjesečnoj razini porast je iznosio 0,2 posto.

Kad je riječ o temeljnoj inflaciji, koja ne uključuje nestabilnije cijene hrane i energije, inflacija je pala na 4,8 posto u odnosu na konsenzusnih 5,0 posto i svibanjskih 5,3 posto. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,2 posto, što je sporije od očekivanog rasta od 0,3 posto.

Iako su podaci o inflaciji bolji od očekivanja, teško je vjerovati da će značajno utjecati na trenutni ciklus povećanja kamatnih stopa od strane Feda.

Dužnosnici Feda očekuju da će inflacija nastaviti padati do kraja godine, posebice troškovi stanovanja, koji čine oko trećinu indeksa. Ta je stavka u lipnju porasla za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini skočila za 7,8 posto. Ovo mjesečno povećanje činilo je oko 70 posto povećanja ukupne inflacije, prema američkom Ministarstvu rada.

Kod ostalih stavki, cijene energenata su na mjesečnoj razini porasle za 0,6 posto, ali su niže za 16,7 posto u odnosu na lipanj prošle godine, kada je galon goriva na crpkama dosegao pet dolara.

Cijene hrane porasle su samo 0,1 posto na mjesečnoj razini, dok su cijene rabljenih vozila, koje su bile glavni pokretač rasta u ranoj fazi 2022., pale 0,5 posto.

Cijene zrakoplovnih karata pale su tri posto mjesečno, dok su na godišnjoj razini pale za 8,1 posto.

Pad mnogih stavki omogućio je rast plaća: realna prosječna satnica radnika porasla je za 0,2 posto mjesečno i 1,2 posto godišnje, dok je tijekom rasta inflacije kontinuirano pratila rast troškova života.

Ulagači su pozdravili izvješće o inflaciji te je S&P 500 indeks porastao preko jedan posto, dok je Nasdaq porastao 1,4 posto.

Tagovi: inflacija, inflacija u SAD-u
PROČITAJ I OVO
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
OUTLOOK
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
WASHINGTON - The International Monetary Fund raised its Asia growth forecast for 2024 on Tuesday, as it remained optimistic about India’s growth and focused on the need for more stimulus from China.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE