GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žigmanov: Vjerujem u bolje odnose između Hrvatske i Srbije

Žigmanov: Vjerujem u bolje odnose između Hrvatske i Srbije
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2023 / 17:31
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Tomislav Žigmanov, predstavnik vojvođanskih Hrvata i ministar u aktualnoj vladi Republike Srbije, gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2, gdje je komentirao odnose dviju zemalja, posebno s obzirom na posjet Ivice Dačića našoj zemlji prije dva dana.

Žigmanov je naglasio da relaksiranja odnosa nema bez rješavanja otvorenih pitanja, ponajprije onih ratnih, te kako je to način da se ponovno postigne povjerenje. Rekao je i da odnosi funkcioniraju u brojnim segmentima, ali ne i onim političkim, no vjeruje da se mogu postići pozitivni pomaci.

"Kad ste u situaciji da ste u životu manjinske zajednice gdje uvijek postoji relativno mali broj resursa, relativno mali broj ljudi koji se hoće baviti određenim pitanjima, onda imate ovu vrstu atipičnosti kao mogući ishod. Drugim riječima, nekad određene pozicije koje igrate u društvenom životu nisu toliko stvar vaših naklonosti, nego i potreba i odgovora koji su pred vama. U tom smislu ja jesam 'umatičen' više u kulturi, književnosti i filozofiji, a politika je izbor koji je bio nametnut", rekao je u početku emisije na HRT-u.

"Mi smo dio manjinske zajednice koja surađuje u području politike, kulture, obrazovanja, sporta - više desetljeća. I sazrela je svijest da bismo mi, koji se bavimo suradnjom između dviju zajednica, trebali na neki način to ostvariti kroz neki formalni sporazum.

Inicijativa je došla od Janka Veselinovića iz Golubića kraj Obrovca gdje je ove godine u kolovozu održan 15. znanstveni skup o hrvatsko-srpskim odnosima, koji ne samo da fokus stavlja na ključne teme u hrvatsko-srpskim odnosima nego uvijek ima i jednu dodatnu vizuru koja se često izostavlja - to je vizura interesa, perspektiva, Srba u Republici Hrvatskoj i Hrvata u Republici Srbiji", rekao je.

"Kao posljedica svih tih naših nastojanja, iskustva u suradnji, određenih vrsta beneficija, došlo se do ideje da se to učini kroz Deklaraciju. Ona nije imala težinu jer nije bila prihvaćena od SDSS-a u Hrvatskoj i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Mi smo stavili samo svoje potpise, tijela koje odlučuju unutar naše političke organizacije su to prihvatila i ovo je iskorišteno da se ona u punom kapacitetu i potpiše, s pečatima stranaka. I da mi tako, kao politički lideri Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, damo svoj doprinos kad su u pitanju hrvatsko-srpski odnosi, odnosi između dvaju naroda i dviju država. Gdje su naši dosezi, znate i sami", dodao je.

Tagovi: Tomislav Žigmanov, Vlada Srbije, Demokratski savez Hrvata Vojvodine, aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE