GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žigmanov: Vjerujem u bolje odnose između Hrvatske i Srbije

Žigmanov: Vjerujem u bolje odnose između Hrvatske i Srbije
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2023 / 17:31
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Tomislav Žigmanov, predstavnik vojvođanskih Hrvata i ministar u aktualnoj vladi Republike Srbije, gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2, gdje je komentirao odnose dviju zemalja, posebno s obzirom na posjet Ivice Dačića našoj zemlji prije dva dana.

Žigmanov je naglasio da relaksiranja odnosa nema bez rješavanja otvorenih pitanja, ponajprije onih ratnih, te kako je to način da se ponovno postigne povjerenje. Rekao je i da odnosi funkcioniraju u brojnim segmentima, ali ne i onim političkim, no vjeruje da se mogu postići pozitivni pomaci.

"Kad ste u situaciji da ste u životu manjinske zajednice gdje uvijek postoji relativno mali broj resursa, relativno mali broj ljudi koji se hoće baviti određenim pitanjima, onda imate ovu vrstu atipičnosti kao mogući ishod. Drugim riječima, nekad određene pozicije koje igrate u društvenom životu nisu toliko stvar vaših naklonosti, nego i potreba i odgovora koji su pred vama. U tom smislu ja jesam 'umatičen' više u kulturi, književnosti i filozofiji, a politika je izbor koji je bio nametnut", rekao je u početku emisije na HRT-u.

"Mi smo dio manjinske zajednice koja surađuje u području politike, kulture, obrazovanja, sporta - više desetljeća. I sazrela je svijest da bismo mi, koji se bavimo suradnjom između dviju zajednica, trebali na neki način to ostvariti kroz neki formalni sporazum.

Inicijativa je došla od Janka Veselinovića iz Golubića kraj Obrovca gdje je ove godine u kolovozu održan 15. znanstveni skup o hrvatsko-srpskim odnosima, koji ne samo da fokus stavlja na ključne teme u hrvatsko-srpskim odnosima nego uvijek ima i jednu dodatnu vizuru koja se često izostavlja - to je vizura interesa, perspektiva, Srba u Republici Hrvatskoj i Hrvata u Republici Srbiji", rekao je.

"Kao posljedica svih tih naših nastojanja, iskustva u suradnji, određenih vrsta beneficija, došlo se do ideje da se to učini kroz Deklaraciju. Ona nije imala težinu jer nije bila prihvaćena od SDSS-a u Hrvatskoj i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Mi smo stavili samo svoje potpise, tijela koje odlučuju unutar naše političke organizacije su to prihvatila i ovo je iskorišteno da se ona u punom kapacitetu i potpiše, s pečatima stranaka. I da mi tako, kao politički lideri Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, damo svoj doprinos kad su u pitanju hrvatsko-srpski odnosi, odnosi između dvaju naroda i dviju država. Gdje su naši dosezi, znate i sami", dodao je.

Tagovi: Tomislav Žigmanov, Vlada Srbije, Demokratski savez Hrvata Vojvodine, aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
REFERENDUM
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
BERLIN - Građani Berlina na referendumu su odbacili strože klimatske ciljeve. Točnije, referendum nije uspio, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey.
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku
MIGRANTI
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku

SLAVONSKI BROD - Sedam osoba uhvaćeno je pri ilegalnom ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u subotu oko 21,30 sati nedaleko mjesta Vrbje u Brodsko-posavskoj županiji.

U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
EKSPLOZIJA
U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
MOSKVA - Ruski mediji objavili su da je došlo do eksplozije u gradu Kirejevsku u ruskoj regiji Tula te da su dvije osobe zadobile rane od gelera.
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
PORUKE
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
MOSKVA . Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije.
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ENORMNO
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i uprave planira otvoriti web stranicu pod nazivom “Građani, prijavite korupciju”. Koštala bi ih, po trenutnim procjenama, 640.000 eura kako piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE