GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žestoko na Odboru, Plenković i Habijan na meti oporbe

Žestoko na Odboru, Plenković i Habijan na meti oporbe
OKRŠAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2023 / 12:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Žestoke prozivke oporbe na račun premijera i HDZ-a te HDZ-ove na račun oporbe obilježile su zajedničku sjednicu saborskih odbora za gospodarstvo i za zaštitu okoliša na kojima se u srijedu saslušava kandidat za ministra gospodarstva Damir Habijan.

Poslijepodne će Hrvatski sabor, na izvanrednoj sjednici, odlučivati o povjerenju novom ministru, a da bi dobio povjerenje potrebni su mu glasovi 76 zastupnika.

Prije samog glasovanja o povjerenju Habijanu, predstavnici klubova imat će priliku govoriti na slobodnu temu, a kako se radi o posljednjoj takvoj prilici u ovoj godini, za pretpostaviti je da će je iskoristiti većina od 16 klubova.

Nakon stanke, Plenković je napustio sjednicu, a njegov kandidat ostao je odgovarati na pitanja zastupnika.

Sandra Benčić pitala je kako misli osigurati poštenu tržišnu utakmicu, vezano za veličinu Fortenove i utjecaj ove kompanije na tržištu. Habijan je odgovorio kako, srećom, barata propisima i da smatra da Agenija za zaštitu tržišnog natjecanaj odlično radi svoj posao te da je sve jasno propisano. "Očekujem da AZTN ako dođe do toga apsolutno reagira", rekao je.

Katarina Peović poručila je kako se mora vratiti zakon o propitivanju porijekla imovine.

"Najgore je lagati, a vi lažete", odgovorio je Plenković.

"To da uspoređujete Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku, da mi idemo tim putem. Gdje vi živite? Probudite se! Helloi", odgovorio je Plenković zastupnici Ivani Kekin.

Hrvoje Zekanović rekao je kako je bjelodano da Možemo!, SDP, Anka Mrak Taritaš svesrdno brane aferu Mosta.

"Nije im smiješno što je njihova kandidatkinja za premijerku prodavala petarde, imala okršaje s policijom... Kad ona govori, oni se ne smiju, ali se crvene", poručio je dodajući kako se pod pokroviteljstvom Mosta izvlačio novac da bi se napadala Vlada.

Vesna Vučemilović pozvala je Zekanović da pokaže dokaze da je Most znao za izvlačenje novca. "To je čak i za vas ispod svake razine", rekla je Vučemilović.

"Skoro mi je HDZ-ovac oteo riječ", rekao je Plenković nakon rasprave o tome je li Vučemilović dobila dvije ili tri opomene. Kaže kako je ispravno Zekanovićevo opažanje i ponovno spominje koruptvni Most. "Game over. Koruptivni Most, to je poanta ove afere. Ko-ru-pti-vni Most. Politička korupcija sigurno, a vidjet ćemo je li i ova druga."

SDP-ova Sabina Glasovac Plenkovića je prozvala zbog siromaštva, iseljavanja, niskih plaća i mirovina, a visokih cijena nekretnina. "Jedino što buja u vašem mandatu su korupcija i afere. Ako je morao otići Filipvić, zašto vi ne morate otići?", pitala je.

"Te Milanovićeve laži bolje držite za sebe, ispast ćete u javnosti kulturniji... Ovaj primitivazm i divljaštvo Grmoje izvire iz njegove prevare birača kojima je rekao da je normalan", rekao je Plenković poručujući joj da čuva svoj dignitet i dostojanstvo ako su joj bitni.

Karolina Vidović Krišto poručila je da Habijan nema nikakvih kompetencija za mjesto ministra gospodarstva te da uz to pokazuje socijalnu neosjetljivost kupujući tenisice u vrijednosti mjesečne plaće hrvatskog policajca.

"Ja ću drugi put predložiti vas jer vi znate sve pa vi birajte resor. Vi znate sve i mi vapimo za kadrovima poput vas", odgovorio joj je premijer.

Vidović Krišto poručila mu je da je on u Saboru predstavnik svog poslodavca te da mu je dužnost odgovarati na pitanja. "Vi mislite da ste iznad hrvatske države, ponavljate se kao pokvarena ploča. ... Sramit ćete se zbog ovoga što činite", poručila je.

Urša Raukar Gamulin upozorila je Plenkovića da je ovo šesti ministar kojeg je nezakonito smijenio.

Plenković joj je rekao da "citira neke pravne i ustavne stručnjake, odnsno prepisuje ono što oni govore, a što je potpuno besmisleno".

"Kad ja dobijem mandat da sastavim Vladu, na temelju potpisa i odluke predsjednika, jedina stvar koja je u životima članova Vlade bitna je da imaju moje povjerenje. Ako ga nemaju, ne mogu biti ministri. Bolje zaboravite na te stručnjake i bavite se praksom", poručio joj je.

Tagovi: plenković, habijan, kekin, ahmetović, grmoja
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE