GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenski najavljuje rat na Balkanu; Plenković i Anušić potvrđuju opasnost

Zelenski najavljuje rat na Balkanu; Plenković i Anušić potvrđuju opasnost
BURE BARUTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2023 / 20:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik vlade Andrej Plenković i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel održali su presicu u Banskim dvorima uoči večerašnje radne večere na kojoj će uz njih sudjelovati predsjednica vlade Talijanske Republike Giorgia Meloni, predsjednik vlade Republike Malte Robert Abela i predsjednik vlade Republike Poljske Mateusz Morawiecki.

Komentirali su izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je upozorio da Rusija planira izazvati novi rat između dvije zemlje na Balkanu te da će to biti nova ruska distrakcija u svijetu.

"Uvjeren sam da je europski put za zemlje Zapadnog Balkana najvažniji korak za mir ovdje", rekao je Michel na novinarsko pitanje o izjavi Zelenskog.

Plenković je bio rječitiji.

"Poruka predsjednika Zelenskog je vrlo jasna. Jasna je u kontekstu šire destabilizacije cijelog europskog kontinenta. I ruska agresija na Ukrajinu ima, između ostaloga, funkciju da destabilizira države koje su granične s EU", rekao je premijer i naveo primjer Moldavije i Gruzije.

Spomenuo je i vrlo ozbiljan incident paravojnih skupina u Banjskoj, na sjeveru Kosova.

"Imamo nekoliko potencijalnih žarišta nestabilnosti. Politika Hrvatske cijelo vrijeme je učiniti maksimalne napore da se međunarodna zajednica snažno angažira na prostoru jugoistoka Europe, stoga i jesmo zagovaratelji proširenja na naše susjede. Samo čvrsto sidrenje zemalja u našem susjedstvu u europski proces jamči mir, sigurnost, stabilnost i bolje međusobne odnose", kazao je pa dodao:

"Tih žarišta u našem neposrednom susjedstvu može biti i više. Nisam razgovarao s predsjednikom Zelenskim zadnjih dana pa ne mogu dešifrirati na koje je on to točno potencijalno žarište mislio, ali s obzirom na okolnosti, može ih biti više", rekao je Plenković.

Naglasio je važnost proširenja Unije da se osigura mir.

"Zadnje što nam u Europskoj uniji treba je još jedna kriza, još neki rat, još neko žarište koje bi bilo na jugoistoku Europe", rekao je.

Vezano uz pitanje ima li SOA informacija o potencijalnoj prijetnji na Balkanu, rekao je da to treba pitati SOA-u.

Večeras je izjavu Zelenskog komentirao i novi ministar obrane Ivan Anušić.

"Da je Rusija uspjela učiniti ono što je namjeravala prije dvije godine, to jest zauzeti Ukrajinu i promijeniti političko uređenje Ukrajine, imali bismo već strašne napetosti, političke pomake i nerede. To treba shvatiti ozbiljno", rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV i dodao kako Zelenski prvenstveno misli na Kosovo i Republiku Srpsku.

Podsjetimo na izjavu kojom je Zelenski najavio novi rat na Balkanu.

"Obratite pozornost na Balkan. Vjerujte mi, dobivamo informacije. Rusija ima dugoročan plan: Bliski istok, a sljedeća distrakcija bit će Balkan. Ako partneri sada ništa ne poduzmu, opet će doći do eksplozija. To nije novost. Rusija će se pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom", rekao je Zelenski.

Tagovi: ZELENSKI, PLENKOVIĆ, ANUŠIĆ, KOSOVO, REPUBLIKA SRPSKA
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE